Më 30 maj të vitit 1431 një shenjtore digjet në turrën e druve. Flakët e tmerrit dogjën së gjalli 19-vjeçaren, Zhan d’Ark, duke finalizuar një gjyq fars. Një spektakël tmerri përcolli atë ditë fundmaji në vitet e largëta të mesjetës, se si trupi e një shpëtimtareje, i një vajze të përkorë, i një dëshmitareje të vullnetit qiellor, digjej e gjallë në turën e druve.

Zhan d’Ark, e lindur rreth vitit 1412 në Domrémy, Francë, është një nga figurat më të shquara në historinë e Francës dhe një shenjtore e Kishës Katolike. E njohur si mbrojtëse e kombit francez për rolin e saj në rrethimin e Orléans dhe për insistimin e saj në kurorëzimin e Karlit VII të Francës gjatë Luftës së Qind Viteve, Zhan d’Ark u bë një lidere ushtarake që tejkaloi rolet gjinore dhe fitoi njohje si shpëtimtare e Francës.

E udhëhequr nga vizionet që pretendonte se merrte nga arkangjeli Mihail, Shën Margarita dhe Shën Katerina, Zhan kërkoi të takonte Karlin, duke dëshmuar më vonë se ishte udhëzuar nga to për të ndihmuar në shpëtimin e Francës nga dominimi anglez. I bindur për devotshmërinë dhe pastërtinë e saj, Karli dërgoi Zhanin, e cila ishte rreth shtatëmbëdhjetë vjeç, në rrethimin e Orléans si pjesë e një ushtrie ndihmëse. Ajo arriti në qytet në prill të vitit 1429, duke valëvitur flamurin e saj dhe duke sjellë shpresë në ushtrinë e demoralizuar franceze. Nëntë ditë pas ardhjes së saj, anglezët braktisën rrethimin.

Zhan inkurajoi francezët të ndiqnin anglezët në mënyrë agresive gjatë Fushatës së Loire, e cila kulmoi në një fitore vendimtare në Patay, duke hapur rrugën për ushtrinë franceze të avanconte pa pengesa drejt Reims, ku Karli u kurorëzua si Mbret i Francës me Zhanin në anën e tij. Këto fitore rritën moralin francez, duke hapur rrugën për triumfin përfundimtar të Francës në Luftën e Qind Viteve disa dekada më vonë.

Pas kurorëzimit të Karlit, Zhan mori pjesë në rrethimin e pasuksesshëm të Parisit në shtator të vitit 1429 dhe në rrethimin e dështuar të La Charité në nëntor. Roli i saj në këto disfata uli besimin e gjykatës në të. Në fillim të vitit 1430, Zhan organizoi një kompani vullnetarësh për të lehtësuar Compiègne, e cila ishte rrethuar nga burgondët – aleatët francezë të anglezëve. Ajo u kap nga trupat burgonde më 23 maj. Pas përpjekjeve të pasuksesshme për të arratisur, ajo u dorëzua anglezëve në nëntor.

Ajo u vu në gjyq nga Bishop Pierre Cauchon me akuzat e herezisë, duke përfshirë blasfeminë duke veshur rroba burrash, duke vepruar sipas vizionesh që ishin demonike, dhe duke refuzuar të nënshtrojë fjalët dhe veprimet e saj në gjykimin e kishës. Ajo u shpall fajtore dhe u dogj në turrën e druve më 30 maj 1431, në moshën rreth nëntëmbëdhjetë vjeç.

Zhan d’Ark mbetet një figurë frymëzuese, jo vetëm si një heroine kombëtare e Francës, por edhe si një simbol i guximit dhe besimit të palëkundur. Ajo është një shembull i qëndrueshmërisë në fytyrë të sfidave të mëdha dhe e sakrificës për një kauzë më të madhe.

Shumë vite më vonë, Kisha Katolike do ta shpallte Zhan d’Arkën martire dhe shenjtore, ndërsa Shekspiri, Volteri, Michelet, Schiller, Mark Twain, Anatole France, George Bernard Shaw dhe të tjerë të shumtë për t’u përmendur demostruan heroizmat dhe fatin e saj fatal me shkrimet e tyre. Canonizimi i saj si shenjtore në vitin 1920 dhe festa e saj më 30 maj çdo vit, vazhdojnë të jenë një dëshmi e jashtëzakonshme e ndikimit të saj të përhershëm

By Editor