Violeta Manushi (6 mars 1926 – 26 korrik 2007) ishte një aktore shqiptare. Violeta Manushi lindi në Korçë. Ish-punëtorja e tipografisë, vetëm 20 vjeçe u regjistrua në shkollën e parë dramatike, të hapur pranë Teatrit të Shtetit (sot TK), më 1946. U shqua menjëherë për vërtetësi, spontanitet e natyrshmëri të rrallë, por edhe disiplinë e vullnet të hekurt. Ajo u nderua me Artiste të Popullit të Shqipërisë. Ajo është më e njohur në Shqipëri për portretizimin e saj të Teto Ollgës, një personazh simbolik që e ndoqi atë për pjesën më të madhe të karrierës së saj. Ajo gjithashtu njihet per rolet ne ashtu edhe në dramë (Nica tek “Gjenerali i ushtrisë së vdekur”). Numëron mbi 100 role në teatër dhe 16 në kinema. Në maj 2004 u rikthye me sukses në skenën e Teatrit Kombëtar, me tragjikomedinë “Streha e të harruarve”.

Pjese nga “ Zonja nga qyteti”

Ja disa nga rolet qe Violeta Manushi luajti gjate jetes se saj:

• Trishtimi i zonjës Shnajder (2008) (released posthumously)

• Eja! (1987)

• Rrethimi i vogël (1986)

• Pallati 176 (1985)

• Taulanti kërkon një motër (1984)

• Një vonesë e vogël (1983)

• Përtej mureve të gurta (1981)

• Një shoqe nga fshati (1980)

• Zemrat që nuk plaken (1977)

• Zonja nga qyteti (1976)

• Gjenerali i ushtrisë së vdekur (1975)

• Mimoza llastica (1973)

• Gjurma (1970)

• Plagë të vjetra (1969)

• Përse bie kjo daulle (1969)

• Vitet e para (1965)

• Debatik (1961)

• Tana (1958)

By Editor