Mesoi violinen nga babai i tij Xhovani Batista,qè punonte si berber.

Mbaroi mesimet fillore dhe me pas u shkollua nga mosha 14 vjeçare ne nje shkolle biblike, ku ne moshen 25 vjeg u titullua prift.

Punoi vetem nje vit si prift dhe pastaj u caktua mësues violine ne jetimoren per vaiza.

Krjimtaria e tij muzikore nis nga Venecia e shkon deri ne Vjene,ku u vendos në oborin e Karlit VI si “kompozitor mbretëror”.

Vivaldi eshte nje nga kompozitoret me te medhenj italiane.

Ai realizoi 554 kompozime; nga kèto 46 opera,73 sonata dhe shumica koncerte per violine dhe violoncel.

Vepra e tij me e famshme eshte “Katër Stinet”, kompozuar ne vitin 1723. Ajo ishte nje poeme muzikore per natyrën, ku ai u mundua tè realizonte tingujt e kater stineve. Pranvera ishte njè piesè, qè shpesh perdoret per ceremoni te rendesishme dhe vazhdon te konsiderohet nje nga perlat e muzikes botere.

Vivaldi eshte quajtur pararendesi i muzikes baroke. Me vone ne rrugen e tij vazhdoi Bah e Mendelson etj.

Vivaldi do te respektohet nga ne, për operen “Skenderbeu” te vene ne skene ne Firence ne 1718.

300 vjete me vone kjo oper u vu ne skene nga mjeshtri Zhani Ciko në Teatrin e Operas dhe Baletit.

By Editor