Vaçe Zela (7 prill 1939 – 6 shkurt 2014) ishte një këngëtare dhe autore këngësh shqiptare. Ajo ishte një figurë udhëheqëse në industrinë e muzikës dhe konsiderohet si një nga muzikantet më me ndikim të shekullit të 20-të në Shqipëri, Kosovë dhe Maqedoni.

E lindur në Lushnjë dhe e rritur në Tiranë, ajo zhvilloi një interes të madh për muzikën që në moshë të vogël përpara se të fillonte një karrierë profesionale si muzikante në vitin 1962. Njëmbëdhjetë herë fituese, ajo ndërtoi reputacionin e saj si një muzikante shumë e suksesshme nga duke fituar edicionin e parë të Festivalit të Këngës si dhe fitoret e saj të ardhshme në festival.

Zela është marrëse e çmimeve dhe dekoratave të rëndësishme. Ajo u nderua me Urdhrin e Artistit të Merituar, Urdhrin Artist i Popullit dhe Urdhrin Nderi i Kombit.

By Editor