Në zemër të Shqipërisë, çdo vit shpaloset një traditë e zhytur në besim dhe përkushtim. Pelegrinazhi në kishën e Shën Ndout në Laç nuk është thjesht një festë fetare, por një dëshmi e shpirtit të qëndrueshëm të shpresës dhe bashkësisë. Të njohura si “13 të martat e shenjta”, kjo seri pelegrinazhesh fillon ne mars dhe kulmon më 13 qershor, duke u lidhur me kremtimin e Shën Antonit të Padovës.

Një bashkim besimesh

Ajo që e bën pelegrinazhin në Shën Ndou vërtetë të shquar është aftësia e tij për të kapërcyer kufijtë fetarë. Besimtarë nga e gjithë Shqipëria, madje edhe nga jashtë, nisin këtë rrugëtim të shenjtë. Ata vijnë nga prejardhje të ndryshme fetare—myslimanë, katolikë, të krishterë ortodoksë—e megjithatë, ata janë të bashkuar në kërkimin e tyre për ngushëllim dhe mrekulli në Kishën e Laçit.

Kisha e mrekullueshme e Laçit

Kisha e Shën Ndout, kushtuar Shën Antonit të Padovës, qëndron si një fener shprese për shumëkënd. Fillimisht e ndërtuar në 1557, ajo u shkatërrua në vitin 1967 gjatë regjimit ateist komunist. Megjithatë, rënia e këtij regjimi pa ringjalljen e kishës dhe tani ajo shërben si një vend pelegrinazhi për njerëzit e të gjitha besimeve.

Pelegrinazhi: Një provë e përkushtimit

Udhëtimi për në kishë është një udhëtim sakrifice dhe përkushtimi. Pelegrinët përshkojnë milje dhe ngjitin qindra shkallë për të arritur në kishën e izoluar në majë të një mali. Është një sfidë fizike dhe shpirtërore që shumë e ndërmarrin në emër të besimit.

Shërimi dhe shpresa

Shumë që vizitojnë Kishën e Shën Ndout kërkojnë shërim. Ka histori të panumërta të rikuperimeve të pabesueshme dhe ndërhyrjeve hyjnore. Sidomos ata me probleme shëndetësore tërhiqen nga kisha, me shpresën për të gjetur një kurë për sëmundjet e tyre.

Një komunitet i mikpritjes

Gjatë periudhës së pelegrinazhit, qyteti i Laçit shndërrohet në një qendër mikpritjeje. Pelegrinët mirëpriten dhe mbështeten teksa kryejnë ritet e lutjes në vendin e shenjtë të Kishës së Shën Ndou.

Pelegrinazhi në Shën Ndou është më shumë se një ritual fetar; është një udhëtim i shpirtit. Është një kohë kur besimtarët mblidhen për të ndarë shpresat e tyre, për të kërkuar ndërhyrjen hyjnore dhe për të festuar fuqinë e besimit të tyre. Me kalimin e 13 të martave, pelegrinët e Shën Ndout mbajnë me vete mësimet e unitetit, këmbënguljes dhe mundësive të pafundme të besimit.

Foto marre nga Google Images

By Editor