Jorgo Papingji, një tekstshkrues dhe poet i nderuar shqiptar, u nda nga jeta në moshën 81-vjeçare. I lindur më 10 qershor 1942, në Vlorë, Shqipëri, karriera e Papingjit u shënua nga kontributet e tij të rëndësishme në skenën muzikore shqiptare. Mjeshtëria e fjalës dhe e melodisë i dha titullin prestigjioz “Mjeshtër i Madh”.

Trashëgimia e Papingjit përfshin mbi 4000 poezi që u shndërruan në këngë, duke rezonuar me rrahjet e zemrës së shumë brezave. Ai ishte veçanërisht i njohur për pjesëmarrjet e tij fituese në “Festivali i Këngës”, festivali kryesor i muzikës në Shqipëri. Ndër veprat e tij të shquara, pesë këngë zunë vendin e parë në festival, me njërën, “Zemërimi i një nate” të interpretuar nga Hersi Matmuja, madje duke zbukuruar skenën evropiane në Eurovision Song Contest.

Shkathtësia e tij lirike nuk kufizohej vetëm tek audienca e rritur; ai gjithashtu shkroi “Mikja ime e femijerise”, e cila përfaqësoi Shqipërinë në Festivalin e Këngës për Junior Eurovision 2019. Ndikimi i Papingjit u shtri përtej kufijve të Shqipërisë, duke prekur zemrat e shumë njerëzve në mbarë globin.

Jorgo Papingji do të mbahet mend jo vetëm për kontributet e tij poetike dhe muzikore, por edhe për rolin e tij në formësimin e identitetit kulturor të Shqipërisë nëpërmjet artit të tij. Vdekja e tij shënon fundin e një epoke, por meloditë e tij do të vazhdojnë të jehojnë në kohë, duke përjetësuar shpirtin e tij në botën e muzikës dhe poezisë.

Me e madhja dashuri kenduar nga Era Rusi

E Madhja Dashuri

Teksti: Jorgo Papingji

Si një pulëbardhë

më rrite o nënë

dhe ëndrrat mi thurje

plot dritë e gëzim

O ëngjëll i bukur

o shpirt plot shkëlqim

O vite që ndrisni

me thinja të praruara

në jetët që lindni

atje ju jeni shkruar

O vite që ndrisni

me thinja të praruara

në jetët që lindni

atje ju jeni shkruar

Dhe rrodhën vitet dalëngadalë

o mëmë e dashur

nuk jam më fëmi

dhe ndoshta në ëndrra

të mbeti ndonjë

Sa shpresa sa ëndrra

me gjirin na mëkuat

o nëna të shenjta

ju jetën na dhuruat

Sa shpresa sa ëndrra

me gjirin na mëkuat

o nëna të shenjta

ju jetën na dhuruat

Ju jetën na dhuruat..

Foto marre nga Google Images

By Editor