Në një kthesë të zymtë të ngjarjeve, dje qyteti i Pejës në Kosovë është tronditur nga një incident tronditës. Gjyljeta Ukelli, një asistente e nderuar stomatologjike, u vra tragjikisht nga një akt dhune në familje. Komuniteti vajton humbjen e një gruaje të përshkruar nga kolegët e saj si një fener mençurie dhe përkushtimi.

Gjyljeta Ukelli, e cila për dy dekada shërbeu si asistente stomatologjike në Poliklinikën Stomatologjike në Pejë, shquhej për profesionalizmin dhe dashamirësinë e saj. Vdekja e saj e parakohshme ka lënë boshllëk në zemrat e atyre që e njohën, me kolegët që e kujtojnë atë si një person që do të mbetet në kujtesën e tyre për punën dhe mençurinë e saj.

Gjyljeta Ukelli kishte tre fëmijë, dy vajza dhe një djalë. Humbja është padyshim e thellë për ta dhe mendimet e komunitetit janë me familjen e saj gjatë kësaj kohe të vështirë.

I dyshuari i identifikuar si Edmond Lajçi ishte bashkëshorti i viktimës dhe është arrestuar në lidhje me krimin. Ky incident ka ngjallur zemërim dhe thirrje për veprim në mbarë Kosovën, me qytetarët që protestojnë për rritjen alarmante të femicideve. Aktivistët e shoqërisë civile kërkojnë shpalljen e gjendjes së jashtëzakonshme për dhunën në familje, një çështje e vazhdueshme që ka marrë jetën e shume grave. Kujtojme ketu një rast të ngjashëm që ndodhi të premten në Ferizaj, ku një grua u privua nga jeta e i dyshuar është ish-bashkëshorti saj.

Në përgjigje të kësaj tragjedie, presidentja Vjosa Osmani ka dënuar vrasjen dhe ka theksuar nevojën për veprime kolektive për ndalimin e vrasjeve të grave dhe vajzave në vend. Ministrja e Drejtësisë, Albulena Haxhiu, ka bërë thirrje për takim me zyrtarë të lartë për të diskutuar situatën dhe për të forcuar mekanizmat për mbrojtjen e grave.

Policia lokale nën drejtimin e Gazmend Hoxhës ka shtuar reagimin ndaj rasteve të dhunës në familje. Megjithatë, komuniteti është lënë të përballet me pyetjen: Sa jetë të tjera do të humbasin përpara se të ndërmerren veprime vendimtare?

Ndërsa Kosova mban zi për humbjen e Gjyljeta Ukellit, trashëgimia e saj si profesioniste e kujdesshme dhe e mençur vazhdon. Vdekja e saj nuk është vetëm një statistikë; është një thirrje e qartë për ndryshim, për mbrojtje më të mirë dhe për drejtësi.

Ky artikull synon të nderojë kujtimin e Gjyljeta Ukellit dhe të hedhë dritë mbi çështjen më të gjerë të dhunës në familje që mundon shumë komunitete. Është një thirrje për veprim për të gjitha palët e interesuara që të bashkohen dhe të sigurojnë që tragjedi të tilla të mos përsëriten.

Foto marre nga Google Images

By Editor