Pas ditëve të shiut të dendur që shkaktuan përmbytje masive, një digë hidroelektrike është shembur në shtetin Rio Grande do Sul të Brazilit jugor, duke shkaktuar vdekjen e më shumë se 30 personave dhe zhdukjen e rreth 60 të tjerëve. Rreth 15,000 banorë janë larguar nga shtëpitë e tyre që nga dita e shtunë, dhe të paktën 500,000 njerëz janë pa energji elektrike dhe ujë të pastër në të gjithë shtetin.

Digën e shkatërruar e cila ndodhet midis komunës së Cotiporã dhe qytetit të Bento Gonçalves, u përball me një valë prej dy metrash, duke shkaktuar panik dhe dëme të mëtejshme në zonat tashmë të përmbytura. Moti ekstrem është shkaktuar nga një kombinim i rrallë i temperaturave më të larta se mesatarja, lagështia e lartë dhe erërat e forta.

Presidenti i Brazilit, Luiz Inácio Lula da Silva, ka vizituar rajonin, duke premtuar ndihmë nga qeveria qendrore. Më parë, Guvernatori i shtetit, Eduardo Leite, kërkoi ndihmë urgjente, duke thënë se “duhet të shpëtojmë qindra njerëz në dhjetëra komuna”. Helikopterët janë shpërndarë për të kërkuar njerëz të bllokuar.

Në komunën e Candelária, banorët u ngjitën në çatitë e shtëpive të tyre ndërsa shtëpitë u mbushën me ujë. Meteorologët kanë parashikuar që reshjet e mëtejshme të bien në rajon ndërsa një front i ftohtë lëviz përmes tij.

Ky është një moment i vështirë për Brazilin jugor dhe mendimet tona janë me të gjithë ata që janë prekur nga kjo tragjedi.

Foto marre nga Google Images

By Editor