Në orët e hershme të së enjtes, Mali i Zi përjetoi një tërmet mesatarisht të fortë që bëri jehonë në vendet fqinje në Ballkanin Perëndimor. Edhe pse tërmeti shkaktoi disa dëme strukturore, nuk është raportuar për viktima apo dëme serioze.

Detajet e tërmetit

Magnituda; Tërmeti ishte me masën **5.4** të shkallës Rihter.

Vendndodhja: Ai goditi një zonë kufitare të pabanuar midis Malit të Zi dhe Bosnje-Hercegovinës.

Ndikimi: Lëkundjet u ndjenë deri në qytetet e Shqiperise se mesme,

Termetet vijuese: Pas goditjes fillestare, pasuan 30 lëkundje më të vogla.

Përgjigje dhe masa paraprake

Mali i Z : Milena Tomanoviq nga Instituti i Malit të Zi për Hidrologji dhe Sizmologji konfirmoi se deri më tani nuk kanë shënuar dëme të konsiderueshme.

Bosnje-Hercegovinë: Në qytetin juglindor të Bosnjës, Bileca, autoritetet mbyllën shkollat si një masë paraprake dhe vlerësuan zonën për dëme të mundshme.

Ndikimi Rajonal

Pavarësisht lëkundjeve shqetësuese, rajoni mbetet elastik. Ekipet e reagimit të urgjencës janë në gatishmëri të lartë dhe komunitetet po mbështesin njëri-tjetrin. Mali i Zi, Bosnje-Hercegovina dhe fqinjët e tyre nuk janë të huaj për aktivitetin sizmik, por gatishmëria dhe veprimi i tyre i shpejtë zbut ndikimin.

Ndërsa reflektojmë mbi këtë ngjarje të fundit sizmike, le të vlerësojmë qëndrueshmërinë e këtyre komuniteteve dhe të shpresojmë për sigurinë e tyre të vazhdueshme.

By Editor