Në një lëvizje domethënëse, Dhoma e Përfaqësuesve e SHBA-së ka miratuar një projekt-ligj që mund të çojë në ndalimin e aplikacionit popullor të mediave sociale TikTok në Shtetet e Bashkuara. Masa dypartiake, e cila tani do te shkoje në Senat, synon të adresojë shqetësimet e sigurisë kombëtare mbi keqpërdorimin e mundshëm të të dhënave të përdoruesve amerikanë.

Projektligji, nëse miratohet, do të detyronte ByteDance, kompaninë mëmë të TikTok me bazë në Kinë, të heqë dorë nga interesat e saj në aplikacion ose të përballet me një ndalim të plotë nga dyqanet e aplikacioneve në SHBA. Ky veprim legjislativ pasqyron shqetësimin në rritje për ndikimin e Partisë Komuniste Kineze në platformat e përdorura gjerësisht nga amerikanët.

Vendimi i Dhomës ishte pothuajse unanim, me 352 vota pro dhe vetëm 65 kundër. Mbështetja dërrmuese për projektligjin nënvizon urgjencën e ndjerë nga ligjvënësit për të mbrojtur të dhënat personale dhe sigurinë kombëtare.

Pavarësisht shtytjes së fortë nga Kongresi, fati i projektligjit në Senat mbetet i pasigurt, pasi senatorët vazhdojnë të vlerësojnë implikimet e një ndalimi të tillë. Presidenti Joe Biden ka treguar se ai do të nënshkruajë projektligjin në ligj, duke përputhur me qëndrimin e administratës së tij për mbrojtjen e sigurisë kombëtare.

Ndalimi i mundshëm ka ndezur një valë reagimesh nga përdoruesit dhe ndikuesit e TikTok, shumë prej të cilëve kanë ndërtuar karriera dhe komunitete në platformë. Ata argumentojnë se ndalimi jo vetëm që do të pengonte bizneset e tyre, por gjithashtu do të pengonte rrjedhën e lirë të shprehjes krijuese.

Ndërsa projektligji kalon në Senat, të gjithë sytë janë te ligjvënësit për të parë nëse ata do të ndërmarrin hapin përfundimtar për të ndaluar TikTok ose nëse do të shfaqet një zgjidhje alternative për të adresuar këto çështje komplekse.

By Editor