Në orët e para të mëngjesit të së dieles, banorët e Napolit janë zgjuar nga lëkundjet e një tërmeti me magnitudë të ulët. Ngjarja sizmike dërgoi vendasit të shqetësuar në rrugë, duke kërkuar siguri larg shtëpive të tyre. Tërmeti, me qendër pranë qytetit historik dhe malit famëkeq Vezuvit, ishte një kujtesë e fortë e gjeologjisë së paqëndrueshme të rajonit.

Instituti Kombëtar Italian i Gjeofizikës dhe Vullkanologjisë (INGV) raportoi tërmetin dhe ka monitoruar nga afër situatën. Ndërsa magnituda e tërmetit nuk ishte aq e lartë sa të shkaktonte dëme të konsiderueshme, ishte e mjaftueshme për të nxitur shqetësimin e popullatës, e cila është shumë e vetëdijshme për potencialin për një aktivitet më të rëndë sizmik në zonë.

Qyteti i Napolit dhe rrethinat e tij nuk janë të huaj për tërmetet, me supervullkanin Campi Flegrei që shtrihet vetëm në perëndim të qytetit. Ky supervullkan është më i madh se Vezuvi dhe ka një histori të aktivitetit sizmik. Muajt e fundit, zona ka përjetuar një sërë tërmetesh, duke përfshirë disa që kanë qenë më të fortët e regjistruar në dekada.

Vullkanologët ia atribuojnë rritjen e aktivitetit sizmik bradyseizmit, një proces ku toka ngrihet ose bie për shkak të lëvizjes së magmës nën sipërfaqen e tokës. Ndërsa nuk ka asnjë kërcënim të menjëhershëm për një shpërthim, rritja e vazhdueshme e nivelit të tokës me një normë prej 1.5 cm në muaj ka ngritur shqetësime për integritetin strukturor të ndërtesave lokale dhe mirëqenien e banorëve.

Qeveria italiane ka qenë proaktive në reagimin e saj, duke planifikuar për një evakuim masiv të mundshëm nëse lind nevoja. Masat për të vlerësuar fuqinë e ndërtesave dhe për të rritur ndërgjegjësimin e publikut janë duke u zhvilluar.

Tërmeti i sotëm shërben si një kujtesë e ekuilibrit delikat midis bukurisë dhe rrezikut të të jetuarit në një rajon kaq gjeologjikisht aktiv. Njerëzit e Napolit jetojnë me njohurinë se toka nën këmbët e tyre mban djepin e historisë së lashtë dhe fuqinë për të ndryshuar jetën e tyre në një çast.

By Editor