Sulejman Pitarka, i lindur më 2 shkurt 1924, në Dibër të Shqipërisë, ishte një figurë madhështore në botën e artit skenik shqiptar. Rrugëtimi i tij nga Dibra për t’u bërë Artist i Popullit i Shqipërisë është një dëshmi e trashëgimisë së tij të qëndrueshme në tapiceri kulturore të kombit.

Familja e Pitarkës u shpërngul në Durrës kur ai ishte vetëm pesë vjeç, duke krijuar skenën e një jete të zhytur në ndjekje artistike. Vëllai i tij, Bashkim Pitarka, do të vazhdonte të bëhej diplomat shqiptar, por ishte Sulejmani ai që do të rrëmbeu zemrat e popullit shqiptar me shfaqjet e tij.

**Teatri dhe Filmografi**

Karriera e Pitarkës zgjati disa dekada, gjatë të cilave ai zbukuroi si skenën e Teatrit Kombëtar të Shqipërisë në Tiranë, ashtu edhe ekranin e argjendtë. Ai ishte i njohur për shkathtësinë e tij, duke interpretuar me mjeshtëri si në role dramatike ashtu edhe në ato komike. Filmografia e tij përfshin vepra të shquara si “Loin des barbares” (1994), “Vdekja e burrit” (1991) dhe “Historiani dhe kameleoni” (1989), ndër të tjera.

Me mbi 70 role në teatër dhe rreth 20 në kinema, vepra e gjerë e Pitarkës përfshinte zhanre dhe stile të ndryshme. Kjo jo vetëm që shfaqi shkathtësinë e tij, por edhe e pasuroi repertorin kulturor shqiptar me një gamë të larmishme shprehjesh artistike.

Rolet e tij në produksione si “Ballë për ballë”, “Gjeneral gramafoni” dhe “Familja e peshkatarit” janë veçanërisht të dukshme. Këto shfaqje nxorën në pah aftësinë e tij për të sjellë në jetë personazhe komplekse dhe kontribuan ndjeshëm në suksesin e këtyre veprave si brenda dhe jashtë vendit.

Përtej aktrimit, Pitarka ishte edhe një shkrimtar dhe dramaturg i talentuar. Shkroi dramën “Familja e peshkatarit” dhe shfaqjen për fëmijë “Trimi i mirë me shokë shumë”, që flet për heroizmin e Skënderbeut (Gjergj Kastrioti), një figurë e nderuar në historinë shqiptare.

Për kontributin e tij në art, Sulejman Pitarka u nderua me titullin Artist i Popullit i Shqipërisë.

Shkëlqimi i tij në art u vlerësua me çmime të shumta, duke përfshirë çmimin “Karriera”, medaljen “Mjeshtër i Madh i Punës”, “Artist i Popullit” dhe “Qytetar Nderi” i Dibrës. Këto vlerësime pasqyrojnë vlerësimin me të cilin ai mbahej brenda komunitetit të artit shqiptar.

Vdekja e tij më 24 mars 2007 shënoi fundin e një epoke, por ndikimi i tij vazhdon të rezonojë. Vepra e Pitarkës mbetet një gur themeli i trashëgimisë kulturore shqiptare, duke frymëzuar brezat e rinj të aktorëve dhe dramaturgëve.

Jeta dhe vepra e Sulejman Pitarkës mishërojnë shpirtin e artit shqiptar. Përkushtimi i tij për zanatin dhe vendin e tij do të mbahet mend përgjithmonë si një fener ekselence në themelet e kulturës shqiptare.

Ndikimi i Sulejman Pitarkës në teatrin dhe kinematografinë shqiptare ishte i thellë dhe i shumëanshëm. Talenti i tij i jashtëzakonshëm në interpretimin e një game të gjerë rolesh e bëri atë një figurë të dashur mes entuziastëve të artit dhe një prani të paharrueshme në skenën e artit skenik.

Fotot marre nga Google Images

By Editor