Në qiellin e natës së sotme, Hëna e Plotë e Lules do të shfaqet në të gjithë shkëlqimin e saj, duke u bërë një udhërrëfyes i shkëlqyer për të mësuar yjet e konstelacionit të Skorpionit. Kjo Hënë e Plotë, e cila arrin kulminacionin e saj në orën 9:53 të mëngjesit, është e veçantë jo vetëm për bukurinë e saj, por edhe për ngjarjen astronomike që shoqëron: okultimin e yllit të kuq supergjigant Antares, i cili shënon “zëmrën” e Skorpionit.

Ndërsa Hëna lind në juglindje menjëherë pas perëndimit të diellit, ajo do të fshehë Antaresin nga shikimi ynë, duke krijuar një moment magjik për të gjithë ata që janë dëshmitarë të këtij fenomeni. Megjithatë, jo të gjitha vendndodhjet do të kenë mundësinë të shohin këtë okultim, pasi pozicioni i afërt i Hënës me Tokën mund të ndryshojë dukshëm pozicionin e saj të dukshëm kundrejt yjeve në sfond.

Emri “Hëna e Lules” rrjedh nga lulet që lulëzojnë në Amerikën e Veriut rreth kësaj kohe të vitit. Emra të tjerë përfshijnë Hënën e Breshkave, të emëruar nga populli indigjen Cree i Amerikës së Veriut, sepse breshkat bëhen aktive dhe të zhurmshme në Maj në shumë vende. Ndër popujt e tjerë të Amerikës, secili ka emrat e tyre tradicionalë për Hënën e plotë. Populli Haida i asaj që tani është Kolumbia Britanike në Kanada, për shembull, e quajti Hënën e plotë të Majit “Hëna e Mbledhjes së Ushqimit”. Ndërsa për popullin Cherokee të juglindjes së Shteteve të Bashkuara, Hëna e plotë e Majit njihet si “Hëna e Mbjelljes”.

Kjo Hënë e Plotë e Lules është një kujtesë e bukur e ciklit të natyrës dhe një mundësi për të reflektuar mbi mrekullitë e qiellit që na rrethon. Ajo na fton të dalim jashtë dhe të ngremë sytë nga qielli, për të vlerësuar bukurinë dhe harmoninë që ekziston përtej botës tonë të përditshme.

Në Michigan, ka disa vende të shkëlqyera për të parë Hënën e Plotë dhe për stargazing në përgjithësi. Ja disa nga vendet më të mira:

– Addison Oaks County Park:

Ky park natyror ofron një vend të qetë me ndotje të ulët dritore, i cili është ideal për të parë yjet dhe Hënën.

– Beaver Island:

Një ishull i vogël në mes të Liqenit Michigan, i cili ofron një pamje të qartë të qiellit pa ndërhyrjen e dritave artificiale.

– Dark Sky Preserves:

Zona e Alpena ka tre rezervate të caktuara nga shteti si Dark Sky Preserves, ku ndotja e dritës është ndër më të ulëtat në rajonin e Liqeve të Mëdha, duke ofruar pamje të shkëlqyera të yjeve, meteorëve, planeteve, hënave dhe aurora borealis.

– Headlands International Dark Sky Park:

Ky park është i vetmi në Michigan që ka statusin ndërkombëtar si dark sky park dhe ofron mundësi të shkëlqyera për të parë yjet dhe Hënën.

– Sleeping Bear Dunes National Lakeshore:

Një park kombëtar me kodra rere të mëdha dhe plazhe ku mund të shihni qiellin e natës në mënyrën më të mirë të mundshme.

Këto vende ofrojnë një mundësi të shkëlqyer për të parë Hënën e Plotë dhe për të vlerësuar mrekullitë e qiellit natës. Sigurohuni të kontrolloni oraret lokale dhe kushtet e motit për të planifikuar vizitën tuaj për të parë Hënën e Plote. Shikim te kendshem! 🌕

Foto marre nga Google Images

By Editor