Ndërsa pranvera i jep jetë të re botës, komuniteti bektashian, së bashku me miliona në mbarë globin, përgatitet të mirëpresë Novruz-in, një festival që kapërcen ndryshimet e thjeshta në stinë për të simbolizuar rinovimin, harmoninë me natyrën dhe unitetin e kulturave të ndryshme.

Origjina dhe Rëndësia

Novruz, që do të thotë “ditë e re” në persisht, besohet se ka rrënjë që datojnë 3000 vjet më parë, me lidhje me Zoroastrianizmin, një nga fetë monoteiste më të vjetra në botë. Festuar në ekuinoksin e pranverës, shënon një kohë kur dielli shtrihet në mënyrë të barabartë mbi hemisferat veriore dhe jugore, duke paralajmëruar ditën e parë të pranverës.

Në Shqipëri, është një prani e konsiderueshme bektashinjsh, Novruzi festohet më 22 mars si Sulltan Nevruz. Kjo ditë nuk është vetëm një shenjë për ardhjen e pranverës, por gjithashtu përkujton ditëlindjen e Imam Ali , një figurë qendrore në Islamin Shiit, me të cilin bektashizmi është i lidhur ngushtë.

Feste gjitheperfshirese

E shpallur festë publike në Shqipëri në vitin 1996, Novruzi është një festë e spikatur mes bektashinjve të vendit. Megjithatë, ajo ndahet edhe nga adhuruesit e sunizmit, katolicizmit dhe ortodoksisë, duke reflektuar frymën gjitheperfshirese të Shqipërisë. Ky përfshirje nënvizon rolin e festivalit në nxitjen e harmonisë dhe respektit të përbashkët midis besimeve të ndryshme.

Festimet dhe praktikat

Festimet e Novruzit janë të pasura dhe të larmishme, duke përfshirë rituale që zgjasin 13 ditë. Këto praktika janë thellësisht simbolike, shpesh përfshijnë zjarrin, i cili përfaqëson jetën, ngrohtësinë dhe shëndetin e qëndrueshëm. Ushqimet tradicionale, muzika dhe recitalet e poezisë janë gjithashtu pjesë përbërëse e festimeve, ku secili element ka rëndësinë e vet dhe kontribuon në temën gjithëpërfshirëse të përtëritjes dhe shpresës.

Një kohë për reflektim dhe unitet

Novruz shërben si një kujtesë e shpirtit të qëndrueshëm njerëzor dhe aspiratave të përbashkëta të komuniteteve të ndryshme. Është një kohë për reflektim, falje dhe vendosje synimesh për vitin e ardhshëm. Rendi Bektashi, i njohur për qasjen e tij progresive dhe theksimin e dashurisë, dijes dhe tolerancës, gjen në Novruz një mishërim të përsosur të vlerave të tij.

Ndërsa komuniteti bektashian në Shqipëri dhe në mbarë botën mblidhet për të vëzhguar këtë festë të lashtë, ata bashkohen me miliona në një afirmim kolektiv të natyrës ciklike të jetës dhe dëshirës universale për paqe dhe prosperitet.

Foto marre nga Google Images

By Editor