Ismail Kadare, kolosi i letërsisë shqiptare dhe një nga penat më të mëdha të shekullit të njëzetë, ka ndërruar jetë në moshën 88-vjeçare. I lindur në Gjirokastër më 28 janar 1936, Kadare u bë zëri i një kombi dhe një dritare në botën e letërsisë botërore.

Karriera e tij letrare filloi që në rininë e tij, ku shkroi poezi dhe vepra që reflektonin realitetin e ashpër të një shteti totalitar. Por ishte me romanin e tij të parë, “Gjenerali i Ushtrisë së Vdekur”, që ai arriti të bënte emër ndërkombëtarisht. Vepra e tij u përkthye në dhjetëra gjuhë dhe e vendosi atë si një figurë kyçe në skenën letrare.

Kadare ishte një kritik i ashpër i regjimit komunist në Shqipëri dhe përdori letërsinë si një mjet për të sfiduar dhe subvertuar shtetin totalitar. Ai u shpall laureat i Çmimit Ndërkombëtar të Letërsisë Neustadt në vitin 2020, duke u njohur për kontributin e tij të jashtëzakonshëm në letërsinë botërore.

Veprat e tij janë një pasqyrë e historisë dhe besimeve popullore shqiptare, si dhe një koment i mprehtë mbi komunizmin dhe perandorinë osmane. Ai ka qenë gjithashtu një kandidat i përsëritur për Çmimin Nobel në Letërsi, duke u nominuar 15 herë.

Ismail Kadare do të mbahet mend si një burim frymëzimi për shkrimtarët dhe lexuesit në mbarë botën. Ai la pas një trashëgimi të pasur kulturore dhe një emër që do të jetojë përmes veprave të tij të pavdekshme. Sot, ne nderojmë jetën dhe kontributin e tij të palëkundur ndaj letërsisë dhe lirisë së shprehjes.

Ismail Kadare, një emër që do të mbetet i shkruar në faqet e letërsisë botërore, një dritë që ndriçon rrugën e shkrimtarëve të ardhshëm dhe një zë që nuk do të heshtë kurrë.

Rest in peace, maestro i fjalës.

Foto nga CBC

By Editor