Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) kanë lëshuar një paralajmërim për publikun amerikan mbi rritjen e rrezikut të infeksioneve nga virusi dengue. Sipas CDC-së, rastet e sëmundjes që bartet nga mushkonjat kanë arritur një rekord të lartë në Amerikë.

Në një njoftim të shëndetit të lëshuar së fundmi, CDC-ja ka bërë të ditur se ne te gjithe boten jane raportuar më shumë se 9.7 milion raste të dengue për këtë vit, duke tejkaluar numrin më të lartë të regjistruar ndonjëherë në një vit të vetëm. Nga 1 Janari deri më 24 Qershor 2024, vendet në Amerikë kanë raportuar më shumë se dyfishin e rasteve të dengue në krahasim me të gjithë vitin 2023.

Në Shtetet e Bashkuara, Puerto Rico ka shpallur një emergjencë shëndetësore me 1,498 raste, dhe një numër më i lartë se pritshmëritë të rasteve të dengue është identifikuar ndër udhëtarët amerikanë (745 raste) nga 1 Janari deri më 24 Qershor 2024. Në kontekstin e rritjes së incidencës globale dhe vendase të dengue, CDC-ja rekomandon që ofruesit e kujdesit shëndetësor të:

– Kenë dyshim për dengue tek personat me ethe që kanë qenë në zona me transmetim të shpeshtë ose të vazhdueshëm të dengue brenda 14 ditëve para fillimit të sëmundjes,

– Porosisin testet e duhura diagnostike për infeksionin akut të DENV: reaksionin e zinxhirit të polimerazës me transkriptim të kundërt [RT-PCR] dhe testet e antitrupave IgM, ose testet e antigjenit të proteinës jo-strukturore 1 [NS1] dhe testet e antitrupave IgM,

– Sigurojnë raportimin në kohë të rasteve të dengue tek autoritetet e shëndetit publik,

– Promovojnë masat e parandalimit të pickimeve nga mushkonjat tek personat që jetojnë në ose vizitojnë zona me transmetim të shpeshtë ose të vazhdueshëm të dengue.

Dengue e rëndë, e njohur si ethet hemorragjike e dengës, kërkon kujdes të menjëhershëm mjekësor dhe shtrimin në spital pasi mund të jetë fatale. Simptomat përfshijnë dhimbje stomaku, të vjella me gjak, gjak në jashtëqitje, gjakderdhje nga hunda, gjakderdhje të mishrave të dhëmbëve dhe lodhje ekstreme.

Dengue është sëmundja më e zakonshme arbovirale globalisht. Ajo shkaktohet nga katër viruse të ndryshme por të ngjashme të dengue (DENV-1, -2, -3, dhe -4). DENV-të transmetohen përmes pickimeve të mushkonjave të infektuara të specieve Aedes. Infeksioni me DENV-1 zakonisht indukton mbrojtje të përhershme kundër infeksionit nga ai DENV specifik, por mbrojtja kundër DENV-ve të tjerë zgjat disa muaj deri në disa vjet.

Ky paralajmërim vjen si rezultat i një rritjeje të madhe të rasteve të dengue në mbarë botën, dhe veçanërisht në Amerikë. Është thelbësore që publiku të jetë i informuar dhe të marrë masat e duhura për të mbrojtur veten dhe të tjerët nga ky virus i rrezikshëm.

By Editor