Në zemrën e Parisit, në panairin prestigjioz EUROSATORY, Shqipëria ka bërë histori duke prezantuar prototipin e saj të parë të makinës ushtarake, të quajtur “Shota”. Ky moment i rëndësishëm shënon një hap të madh për industrinë e mbrojtjes shqiptare dhe demonstron aftësinë e vendit për të kontribuar në tregun global të teknologjisë ushtarake.

“Shota” është një automjet i blinduar ushtarak i projektuar dhe prodhuar nga një kompani 100% shqiptare. Ky automjet është i pajisur me teknologji të avancuar dhe është i përshtatshëm për një gamë të gjerë operacionesh ushtarake dhe civile. Qëllimi i krijimit të “Shota” është jo vetëm të fuqizojë industrinë ushtarake shqiptare, por edhe të krijojë mundësi të reja punësimi dhe zhvillimi profesional për të rinjtë dhe gratë në vend.

Makina ushtarake “Shota” është krijuar nga Arjeta Puca, një sipërmarrëse shqiptare dhe themeluese e kompanisë “Timak”. Kompania, e cila bazohet në punën e vajzave, ka arritur të prodhojë disa qindra automjete të blinduara, duke përfshirë edhe prototipin e “Shota” që u prezantua në panairin EUROSATORY në Paris. Arjeta Puca ka një histori frymëzuese, pasi u rikthye në Shqipëri pas 25 vitesh emigracioni dhe ka ndërtuar një biznes të suksesshëm që kontribuon në industrinë e mbrojtjes dhe në ekonominë lokale.

Ministri i Mbrojtjes, Niko Peleshi, ka theksuar rëndësinë e këtij momenti, duke e cilësuar si një arritje të madhe për Shqipërinë në një event kaq të rëndësishëm ndërkombëtar. “Shota” simbolizon frymën e inovacionit dhe fuqizimit, duke u bërë një shembull frymëzues për të gjithë kombin.

Makina ushtarake “Shota” pritet të krijojë vende të reja pune në Shqipëri përmes disa mënyrave kyçe:

1. Zgjerimi i Industrisë së Mbrojtjes:

Me prezantimin e “Shota”, industria e mbrojtjes në Shqipëri do të zgjerohet, duke kërkuar më shumë punonjës për prodhimin dhe mirëmbajtjen e automjeteve të blinduara.

2. Inovacion dhe Zhvillim:

“Shota” është vetëm fillimi i një serie inovacionesh të reja në sektorin e mbrojtjes. Kjo do të thotë se do të ketë nevojë për profesionistë të trajnuar në fusha të reja teknologjike dhe inxhinierike.

3. Rritja e Profilit Ndërkombëtar:

Pjesëmarrja në panairin EUROSATORY dhe prezantimi i një produkti të ri si “Shota” rrit profilin ndërkombëtar të Shqipërisë në industrinë e mbrojtjes, tërheq investime dhe krijon partneritete që mund të çojnë në hapjen e vendeve të reja pune.

4. Fuqizimi i Gruas në Punësim:

“Shota” është krijuar nga një ekip i jashtëzakonshëm i grave profesioniste, duke treguar angazhimin e Shqipërisë për të fuqizuar gratë në sektorin e mbrojtjes dhe për të krijuar mundësi të barabarta punësimi.

EUROSATORY është një nga panairët më të mëdhenj të mbrojtjes dhe sigurisë në botë, ku marrin pjesë rreth 2 mijë kompani nga e gjithë bota. Pjesëmarrja e Shqipërisë në këtë panair është një dëshmi e qartë e ambicieve dhe kapaciteteve të saj në sektorin e mbrojtjes.

Me prezantimin e “Shota”, Shqipëria ka vendosur një precedent të ri dhe ka hapur rrugën për më shumë inovacione në të ardhmen. Kjo është vetëm fillimi i një serie të reja të zhvillimeve që do të ndihmojnë në fuqizimin e industrisë ushtarake shqiptare dhe në rritjen e profilin të vendit në skenën ndërkombëtare.

Foto nga Google Images

By Editor