Me zbehjen e të ftohtit të dimrit, Shqipëria shpërthen në ngjyrat e gjalla të pranverës me festimin e Ditës së Verës, cdo 14 Mars. Ky festival i dashur është bere në traditë dhe shënon një kohë rinovimi të gëzuar në të gjithë vendin.

**Rrënjët historike dhe rëndësia kulturore**

Dita e Verës e ka zanafillën në kohët e lashta, të rrënjosura thellë në trashëgiminë kulturore shqiptare. Është një ditë që simbolizon fundin e dimrit dhe zgjimin e natyrës, duke paralajmëruar ardhjen e ditëve të ngrohta të verës. Festivali festohet me një sërë zakonesh që janë ruajtur gjatë shekujve, duke pasqyruar historinë e pasur të kombit dhe të kaluarën pagane.

**Ballokume: Shija e ëmbël e traditës**

Në qendër të festave është përgatitja e ballokumes, një biskotë tradicionale shqiptare e bërë nga mielli i misrit, vezët, gjalpi dhe sheqeri. Kjo delikatesë nuk është vetëm një kënaqësi për qiellzën, por gjithashtu mishëron vitalitetin e diellit dhe pastërtinë e pranverës⁴.

**Verore: Fijet e endura të fatit të mirë **

Veshja e Verores, një byzylyk leshi kuq e bardhë, është një tjetër traditë e dashur e Ditës së Verës. Këto ngjyra besohet se tërheqin shëndet dhe fat të mirë. Byzylykët vishen deri në fund të marsit, pas së cilës lidhen në degët e pemëve, duke simbolizuar dëshirën për prosperitet dhe lulëzimin e jetës.

**Festimet festive në të gjithë Shqipërinë**

Ndërsa qyteti antik i Elbasanit është i njohur për festimet madhështore të Ditës së Verës, festivali është përqafuar nga shqiptarët kudo që ndodhen. Dita është e mbushur me muzikë, vallëzime dhe festa të përbashkëta, ndërsa njerëzit mblidhen për të nderuar këtë traditë të nderuar nga koha. Janë ndezur zjarret, që simbolizojnë triumfin e diellit mbi errësirën e dimrit dhe forcimin e rrezeve të tij.

**Njohja e UNESCO-s dhe respektimi i ditëve moderne **

Dita e Verës ka fituar njohje ndërkombëtare, me praktikat e lidhura me të, si veshja e Verores, duke u futur në listën e UNESCO-s të Trashëgimisë Kulturore Jomateriale. Kjo mirënjohje thekson rëndësinë e festivalit jo vetëm për Shqipërinë, por edhe për komunitetin global.

Sot, Dita e Verës vazhdon të jetë një ditë e familjes dhe komunitetit, ku shqiptarët i urojnë njëri-tjetrit jetëgjatësi dhe lumturi. Është një ditë që kapërcen ndryshimin e thjeshtë të stinëve, duke mishëruar frymën e përtëritjes dhe shpresën kolektive për një vit të begatë në vijim.

Me afrimin e Ditës së Verës, rrugët e qyteteve shqiptare gjallërohen me frymën e festivalit. Ajri është i mbushur me aromën e ballokumeve, të qeshurat e fëmijëve dhe gëzimin e përbashkët të një kombi që feston premtimin e fillimeve të reja. Pavarësisht nëse je shqiptar apo vizitor, pjesëmarrja në Diten e Verës ofron një vështrim në zemrën e shpirtit kulturor të Shqipërisë.

By Editor