Në një dalje të fundit në “Mirëmëngjes Shqiptarë” të Euronews Albania, ambientalisti Sazan Guri dha një pasqyrë të qartë mbi sfidat mjedisore me të cilat përballet Shqipëria. I njohur për pikëpamjet e tij të hapura, Guri diskutoi për ndikimin e ndotjes në shëndetin publik dhe apatinë që pengon përparimin në mbrojtjen e mjedisit.

Guri theksoi pasojat e rënda të ndotjes, duke sugjeruar se ajo ka çuar në një gjendje letargjie të përhapur te popullata. “Oksigjeni nuk arrin në zemër dhe në tru për shkak të ndotjes. Prandaj shqiptarët janë në gjumë, janë apatikë”, tha Guri, duke theksuar urgjencën e adresimit të çështjeve mjedisore.

Në intervistë u ndal edhe tema e diskutueshme e menaxhimit të mbetjeve në Shqipëri. Guri kritikoi mungesën e ndarjes së duhur të mbetjeve dhe mungesën e inceneratorëve, të cilët ai beson se janë thelbësore për asgjësimin efektiv të mbetjeve. Komentet e tij vijnë në një kohë kur Shqipëria po përballet me sfidat e menaxhimit të qëndrueshëm të mbetjeve dhe nevojën për infrastrukturë moderne.

Lutja e pasionuar e Gurit për ndërgjegjësimin mjedisor nuk u kufizua vetëm në kritika. Ai ofroi zgjidhje, si vendosja e më shumë koshave të mbetjeve dhe krijimi i landfilleve, për të luftuar problemin në rritje të ndotjes. Ai sugjeroi gjithashtu që Tirana, të cilën ai e cilësoi si “të pabanueshme”, duhet të ketë ventilatorë dhe korridore ekologjike për të përmirësuar cilësinë e ajrit.

Intervista ka ndezur biseda mes shikuesve dhe audiencës online, ku shumë prej tyre kanë shprehur shqetësimet dhe mbështetjen për thirrjen e Gurit për veprim. Ndërsa Shqipëria vazhdon të zhvillohet, njohuritë e ofruara nga ekspertë të mjedisit si Sazan Guri janë të çmueshme në formimin e një të ardhmeje të qëndrueshme për vendin.

Foto marre nga: “SOT”

By Editor