Sami Frashëri, i lindur më 1 Qershor 1850, shënoi historinë si një nga figurat më të shquara të Rilindjes Kombëtare Shqiptare. Intelektuali, gjuhëtari, romancieri dhe ideologu, Frashëri u bë zëri dhe shpirti i një kombi në zgjim. Sot, 174 vjet pas lindjes së tij, kujtojmë kontributin e tij të çmuar në formimin e identitetit kombëtar dhe kulturor të Shqipërisë.

Frashëri u rrit në një familje të njohur në fshatin Frashër, në atë kohë pjesë e Perandorisë Osmane. Ai dhe vëllezërit e tij, Abdyl dhe Naim, u bënë simbole të përpjekjeve për ringjalljen e gjuhës, kulturës dhe vetëdijes kombëtare shqiptare. Sami Frashëri ishte një ndër mendimtarët më të shquar të nacionalizmit shqiptar dhe ndër pionierët e nacionalizmit turk.

Vepra e tij “Shqipëria – Ç’ka qenë, ç’është dhe ç’do të bëhet” u bë manifesti i Rilindjes Kombëtare dhe diskutoi perspektivat për një republikë të bashkuar, të lirë dhe të pavarur të Shqipërisë. Me kërkesën e tij për autonomi dhe luftën për alfabetin dhe arsimin e tyre, Frashëri ndihmoi Lëvizjen Kombëtare Shqiptare të zhvillojë pretendimin e saj për pavarësi.

Në kujtim të jetës dhe veprës së tij, sot ne nderojmë Sami Frashërin si një dritë udhërrëfyese për brezat e ardhshëm dhe si një burim frymëzimi të pashuar për kombin shqiptar. Ai la pas një trashëgimi të pasur kulturore dhe një model të qartë të përkushtimit ndaj idealeve të larta kombëtare.

Ndërsa kujtojmë 174-vjetorin e lindjes së tij, le të marrim frymëzim nga jeta dhe puna e Sami Frashërit për të ndërtuar një të ardhme më të ndritur për Shqipërinë, duke ruajtur dhe promovuar thesarin e saj kulturor dhe gjuhësor për brezat që do të vijnë.

Foto nga Google Images

By Editor