Sot shënojmë ditëlindjen e një prej aktorëve më të shquar shqiptarë, Bekim Fehmiu, i cili lindi më 1 Qershor 1936. Fehmiu ishte një figurë ikon në botën e kinematografisë, jo vetëm në Ballkan por edhe në skenën ndërkombëtare. Ai u bë aktori i parë nga Europa Lindore që arriti të bëjë emër në Hollywood gjatë Luftës së Ftohtë.

Karriera e tij nisi në teatrin e Prishtinës dhe më pas në Teatrin Jugosllav të Dramës në Beograd. Bekimi u bë i njohur ndërkombëtarisht me rolin e tij në filmin “I Even Met Happy Gypsies” (1967), i cili fitoi dy çmime në Festivalin e Filmit në Cannes dhe u nominua për një Oscar. Por, ishte roli i tij si Uliksi në miniserinë televizive italiane “L’Odissea” (1968) që e bëri atë një ikonë në pjesë të Europës.

Megjithëse filmi i tij i parë amerikan, “The Adventurers” (1970), nuk arriti suksesin e pritur, Fehmiu vazhdoi të shkëlqente në kinemanë artistike europiane dhe në teatër, ku ai ndihej më shumë në shtëpi. Ai u largua nga bota e kinemasë në vitet ’90, duke u kthyer në jetën private deri në vdekjen e tij më 15 Qershor 2010.

Bekim Fehmiu mbetet një simbol i artit dhe kulturës shqiptare, një dëshmi e talentit dhe pasionit që transmeton jehonë përtej kufijve dhe kohërave. Sot, ne nderojmë trashëgiminë e tij dhe kujtojmë kontributin e palëkundur që ai la në botën e artit.

Qofte i paharruar Bekim Fehmiu – një gjigand i skenës dhe ekranit, një yll që vazhdon të ndriçojë në zemrat dhe mendjet e adhuruesve të artit anembanë botës.

Foto nga Google Images

By Editor