Tensioni i lartë i gjakut është një gjendje shëndetësore që prek shumë njerëz dhe mund të çojë në komplikacione serioze nëse nuk menaxhohet siç duhet. Kafeina, e cila gjendet në kafe dhe në disa pije të tjera, është njohur për efektin e saj stimulues, por ajo gjithashtu mund të ndikojë në tensionin e gjakut. Prandaj, është e rëndësishme që personat që vuajnë nga tensioni i lartë të jenë të vetëdijshëm për sasinë e kafesë që konsumojnë.

Sipas një studimi italian, të dhënat e të cilit u analizuan për një periudhë 12-vjeçare, u zbulua se konsumi i kafesë mund të rrisë rrezikun e problemeve me qarkullimin e gjakut dhe zemrën. Studimi përfshiu 1,200 persona me një tension sistolik të gjakut që varionte nga 40 deri në 159 mm/Hg dhe një tension diastolik që varionte nga 90 deri në 99 mm/Hg.

Rezultatet treguan se ata që pinin një sasi të lartë të kafesë në ditë, të cilësuar si 3-4 ose më shumë filxhanë, ishin katër herë më të rrezikuar nga problemet e zemrës. Ndërsa ata që pinin një sasi mesatare, të cilësuar si 1 deri në 3 filxhanë në ditë, ishin tre herë më të rrezikuar.

Ekspertët rekomandojnë që personat që vuajnë nga tensioni i lartë të kufizojnë konsumin e kafesë në më pak se tre filxhanë në ditë për të mbajtur nën kontroll rrezikun e atakut në zemër dhe problemeve të tjera të ngjashme. Gjithashtu, theksohet rëndësia e një qasjeje më të shëndetshme ndaj ushqimit dhe aktivitetit fizik, si dhe roli i faktorëve të tjerë si mbipesha dhe gjenetika.

Për të përmbyllur, është thelbësore që personat që vuajnë nga tensioni i lartë të jenë të kujdesshëm me konsumin e kafesë. Një sasi e moderuar dhe e kontrolluar mund të ndihmojë në menaxhimin e tensionit të gjakut dhe në parandalimin e komplikacioneve të mundshme shëndetësore.

By Editor