Letra e dashurisë e Beethoven është shumë e famshme dhe shpesh citohet në mediat letrare, si dhe në televizion, filma dhe reklama. Bethoven dihej se donte shumë gra, dhe siç ishte shoku i tij F.G. Wegeler dikur shkroi: “Beethoven ishte gjithmone ne dashuri”. Letra u gjet në mesin e gjërave të kompozitorit pas vdekjes së tij. Nuk i drejtohej dikujt specifik (nuk kishte adresë, qytet apo emër të shkruar në letër) dhe as nuk datohej me një vit. Është e paqartë nëse letra është dërguar ndonjëherë, apo nëse është dërguar, nëse është kthyer.

Gjithçka që dimë është se është shkruar më 6 dhe 7 korrik.

Nëse nuk e keni lexuar letrën e famshme të dashurisë së Beethoven-it, ju keni per tu kënaqur me të vërtetë. Do të shihni një anë të Bethoven-it që shumë njerëz nuk e kanë parë kurrë më parë; një vështrim në natyrën romantike të vetë Bethoven.

Letra e Dashurisë së Bethovenit

UniversallmagesGroup/Getty
Images

6 korrik, në mëngjes

Engjëlli im, gjithçka ime, vetvetja ime. – Sot vetëm disa fjalë dhe, për më tepër, të shkruara me laps (dhe me lapsin tënd) – deri nesër nuk do të jem i sigurt për dhomat e mia këtu; çfarë humbje kohe e panevojshme është e gjithë kjo – Pse ky pikëllim i thellë, kur flet nevoja – a mund të durojë dashuria jonë pa sakrifica, pa kërkuar gjithçka nga njëri-tjetri, a mund ta ndryshoni faktin që nuk jeni plotësisht i imja, që unë nuk jam plotësisht i yti?–I dashur Zot, shiko natyrën me gjithë bukurinë e saj dhe vendos ne zemrën tënde të qetë për atë që duhet të jetë–Dashuria kërkon gjithçka, dhe me të drejtë, dhe kështu është për mua me ty, për ty me mua — por ti harron aq lehtë sa duhet të jetoj për mua dhe për ty; nëse do të ishim plotësisht të bashkuar, ju do ta paguani këtë nevojë të dhimbshme po aq pak sa unë – Udhëtimi im ishte i tmerrshëm dhe nuk arrita këtu deri dje në orën katër të mëngjesit. Meqenëse kishte pak kuaj, katroca e postës zgjodhi një rrugë tjetër, por çfarë rruge e tmerrshme ishte; në shtetin e fundit, por një më paralajmëruan të mos udhëtoja natën; u bënë përpjekje për të më frikësuar për një pyll, por e gjithë kjo vetëm më shtyu të vazhdoj – dhe ishte gabim nga unë që ta bëja këtë. Karroca u prish, natyrisht, për shkak të rrugës së tmerrshme që nuk ishte bërë lart dhe nuk ishte gjë tjetër veçse një pistë fshati. Nëse nuk do t’i kishim ato dy drejtuesit, do të kisha mbetur i bllokuar rrugës – Në rrugën tjetër të zakonshme Esterhazy me tetë kuaj u ndesh me të njëjtin fat si unë me katër – Megjithatë, në një farë mase ndjeva atë kënaqësi Ndjej gjithmonë kur kam kapërcyer disa vështirësi me sukses – Epo, më lejoni të kthehem shpejt nga përvojat e jashtme në ato të brendshme. Pa dyshim që do të takohemi së shpejti; dhe sot nuk më mungon koha t’ju tregoj për mendimet që gjatë këtyre ditëve të fundit i kam rrotulluar rreth jetës sime – Nëse zemrat tona do të ishin gjithmonë të bashkuara ngushtë, sigurisht që nuk do të kisha mendime të tilla. Dëgjimi im vërshon nga një dëshirë për t’ju thënë kaq shumë gjëra — Oh — ka momente kur e shoh se fjalimi është mjaft i papërshtatshëm — Ji e gëzuar — dhe ji përgjithmonë besnikja ime, e dashura ime e vetme, gjithçka ime, si unë jam e yti. Zotat duhet të na dërgojnë gjithçka tjetër, çfarëdo që duhet dhe do të jetë fati ynë –

Besniku juaj Ludwig

By Editor