Richard Gere, aktori i mirënjohur i njohur për rolet e tij në “Pretty Woman” dhe “An Officer and a Gentleman”, dhe shume role te tjere, doli në rrugët e qytetit të Nju Jorkut në një rol unik që mjegullonte linjat midis realitetit dhe performancës. Për filmin e tij “Time Out of Mind”, Gere u shndërrua në një njeri të pastrehë, një përvojë që jo vetëm e sfidoi atë si aktor, por gjithashtu hodhi dritë mbi gjendjen shpesh të padukshme të popullsisë së pastrehë.

** Metoda pas rolit **

Në përgatitje për rolin e tij, Gere u angazhua në aktrim metodë, një teknikë ku aktorët përpiqen të nxisin shfaqje të sinqerta dhe emocionalisht ekspresive duke e banuar plotësisht rolin e personazhit. Angazhimi i Gerit ndaj autenticitetit e çoi atë në “Astor Place”, ku qëndroi me një filxhan kafeje bosh, duke lutur për te shkoqura. Pavarësisht famës së tij, ai mbeti i panjohur për 45 minuta, një dëshmi e padukshmërisë së të pastrehëve në shoqëri.

**Një Eksperiment Social Viral**

Eksperimenti mori një kthesë virale kur një postim në Facebook, gjoja nga Gere, pretendonte se ai i dha 100 dollarë çdo personi të pastrehë që pa pas përvojës së tij të fshehtë. Ky postim mori mbi një milion pëlqime dhe vëmendje të gjerë. Sidoqoftë, kjo histori më vonë u hodh poshtë si një përzierje e së vërtetës dhe ekzagjerimit.

“Time Out of Mind” është më shumë se një film; është një eksperiment social mbi realitetet e ashpra me të cilat përballen ata që nuk kanë strehë. Portretizimi i Gerit sjell në plan të parë përpjekjet e përditshme për mbijetesë në rrugë – kërkimi i ushqimit, strehimit dhe nevojave themelore të jetës. Filmi synon të rrisë dukshmërinë dhe ndërgjegjësimin e të pastrehëve, duke inkurajuar një ndryshim shoqëror në perceptim dhe veprim.

Përtej ekranit, Gere ka qenë një avokat aktiv për të pastrehët për më shumë se një dekadë. Puna e tij me Koalicionin e Nju Jorkut për të pastrehët dhe bamirësi të tjera pasqyron përkushtimin e tij ndaj kauzës. Përvoja e Gere në rrugë për “Time Out of Mind” nuk ishte thjesht një sfidë aktrimi, por një udhëtim personal që nxori në pah kufirin e imët midis stabilitetit dhe varfërisë me të cilin përballen shumë.

Si përfundim, portretizimi i Richard Gere i një njeriu të pastrehë në “Time Out of Mind” shërben si një kujtesë e fuqishme e pikës së verbër të shoqërisë ndaj të pastrehëve. Eksperimenti i tij me metodën e aktrimit dhe historia e mëpasshme virale, ia dolën të ndezin një bisedë rreth të pastrehëve dhe nevojës për ndjeshmëri dhe reformë. Siç ka mbrojtur vetë Gere, nuk ka të bëjë vetëm me sigurimin e një shtrati për natën, por me integrimin e sistemeve të strehimit dhe mbështetjes për të rikthyer njerëzit në shoqëri. Filmi dhe aktivizmi i Richard Gere na ftojnë të shohim më nga afër dhe të shohim njerëzimin tek ata që shpesh anashkalohen.

Foto marre nga Google Images

By Editor