Sot, akademiku dhe shkrimtari i njohur shqiptar, Rexhep Qosja, feston ditëlindjen e tij të 88-te. I lindur në Vusanje, Mali i zi, në vitin 1936, Qosja ka qenë një figurë kyçe në letërsinë dhe kritikën letrare shqiptare, duke u konsideruar si romancieri i parë postmodern shqiptar dhe një ndër kritikët më të mëdhenj letrarë të Ballkanit.

Qosja është i pari Doktor i Shkencave Filologjike në Kosovë dhe ka qenë profesor në Universitetin e Prishtinës. Ai ka shkruar antologji dhe monografi shkencore, duke përfshirë një histori tre-vëllimëshe të letërsisë shqiptare në periudhën Romantike.

Midis veprave të tij më të njohura është romani “Vdekja më vjen prej syve të tillë” (1974), i cili është përkthyer në frëngjisht, italisht, greqisht, gjermanisht, holandisht, sllovenisht, bullgarisht dhe serbisht. Ai gjithashtu ka shkruar libra që trajtojnë historinë e popullit shqiptar në Ballkan.

Qosja ka qenë një figurë e madhe dhe me ndikim në bisedimet e paqes për të ndalur Luftën e Kosovës në vitin 1999.

Ndikimi i Qosjes në letërsinë dhe mendimin shqiptar është i palëkundur. Ai ka qenë një zë i fuqishëm për çështjet kombëtare dhe ka kontribuar në formimin e identitetit kulturor dhe letrar të shqiptarëve.

Në nderimin e ditëlindjes së tij, Presidenti Bajram Begaj e ka përshkruar Qosjen si “një pasuri kombëtare e mendimit”, duke theksuar elegancën e shprehjes së tij në shqip në krijimtarinë e tij shkencore, historike, letrare, artistike dhe publicistike.

Ndërsa festojmë këtë ditëlindje të rëndësishme, është e rëndësishme të reflektojmë mbi kontributin e jashtëzakonshëm të Rexhep Qosjes në fushën e letërsisë dhe të mendimit shqiptar. Jetë të gjatë dhe të lumtur, Profesor Qosja!

Foto nga Google Images

By Editor