Një fjalor brazilian ka shtuar “Pelé” si një mbiemër për t’u përdorur kur përshkruan dikë që është “i jashtëzakonshëm, i pakrahasueshëm, unik”.

Njoftimi nga fjalori Michaelis të mërkurën është pjesë e një fushate që mblodhi më shumë se 125,000 nënshkrime për të nderuar ndikimin e futbollistit të ndjerë përtej sportit të tij.

Tre herë kampioni i Kupës së Botës vdiq në dhjetor në moshën 82-vjeçare pas një lufte kundër kancerit të zorrës së trashë.

Hyrja e fjalorit thotë: “Ai që është i jashtëzakonshëm, ose që për shkak të cilësisë, vlerës apo epërsisë së tij nuk mund të krahasohet me asgjë apo askënd, ashtu si Pelé; pseudonimi i Edson Arantes do Nascimento (1940-2022), i konsideruar si sportisti më i mirë i të gjitha kohërave; e jashtëzakonshme, e pakrahasueshme, unike. Shembuj: Ai është Pelé e basketbollit, ajo është Pelé e tenisit, ajo është Pelé e teatrit brazilian, ai është Pelé e mjekësisë.”

Fondacioni Pelé, Santos FC – ku ai luajti pjesën më të madhe të karrierës së tij – dhe shumë brazilianë festuan vendimin e botuesve të një prej fjalorëve më të njohur të vendit.

“Shprehja që ishte përdorur tashmë për t’iu referuar më të mirëve në diçka është tashmë e përjetshme në faqet e fjalorit,” thanë kanalet e mediave sociale të Pelé pas njoftimit. “Ne bëmë histori së bashku dhe vendosëm emrin e Mbretit të Futbollit në gjuhën portugeze. Pelé do të thotë “MË I MËRI”.

Pelé kaloi gati dy dekada duke magjepsur tifozët dhe kundërshtarët verbues si golashënuesi më pjellor i lojës me klubin brazilian Santos dhe ekipin kombëtar të Brazilit. Në bisedën për më të mëdhenjtë e futbollit, së bashku përmenden vetëm të ndjerit Diego Maradona, Lionel Messi dhe Cristiano Ronaldo.

By Editor