Më 8 prill 1937 botohet për herë të parë vepra e plotë “Lahuta e Malcis”e At Gjergj Fishtës, një vepër e cila do të mbetej në mendjen dhe gojën e të gjithë shqiptarëve për shumë vite. E konsideruar si epos i kombit, Lahuta u rikthye në komunikim me lexuesit pas 50 vjet ndërprerje në vitin 1991 dhe deri më sot ka njohur disa ribotime.

Lahuta e Malcís konsiderohet si kryevepra e Át Gjergj Fishtës të cilën autori filloi të e shkruante nga vitit 1905 duke e përfunduar në vitin 1937.

Epopeja Lahuta e Malcís përshkruan luftërat e dy brezave, mirëpo këngët e saj më tepër tregojnë ngjarje të veçanta. Ajo nuk është një poemë që ka një veprim kryesor dhe një hero kryesor, siç janë eposet e mëdha. Heronjtë e Lahutës janë të shumtë: Oso Kuka, Marash Uci, Dedë Gjo Luli, Tringa, Abdyl Frashëri, Ali Pashë Gucia, që funksionalisht në vepër janë të ngjashëm, se kanë veçantitë e heroizmit shqiptar.

Ja nje pjese e shkeputur nga kjo veper e te gjithe shqiptareve:

N’ at London, larg n’ at dervend,

Të shtaë Krajlat mledhë kuvend,

Me shoshojn tue bisedue,

S’ mbrami atà paskan vendue,

Shqyptarve me u dhânë lirín,

Zojë m’ vedi me qitë Shqypnín.

E prandej n’ Shqypní pa dá

Rrahin topat nder kalá;

Persè flamuri kuq e zí,

Sod mâ s’ pari, bukurí

Porsí fleta e Engllit t’ Zotit,

Po valvitë mbí tokë t’ Kastrjotit,

Si valvit dikúr motit;

E dér m’ qiellë ushton brohrija,

Kah gerthet fusha e malcija:

Per jetë t’ jetës rrnoftë Shqypnija!

Edhè kshtû, mbas sa mjerimit

Mbas sa gjakut e shemtimit,

E p’r inát t’ Shkjevet t’ Ballkanit

Per gazep t’ atij Sulltanit:

Si premtue kisht’ Perendija:

Prap zojë m’ vedi duel Shqypnija

By Editor