Të rilindesh në dritën e jetës, përtërirë nga Shpirti yt”: kjo eshte lutja e Papës ne Meshen e Mengjesit te Pashkes.

Gjatë Meshës së Vigjiljes së Pashkëve, Papa Françesku mbajti një predikim të fuqishëm që preku temën e rilindjes dhe ripërtëritjes. Le të thellohemi më thellë në fjalët e tij:

Gratë që shkuan te varri i Jezusit në mëngjesin e parë të Pashkëve ishin të rënduara nga pikëllimi dhe pasiguria. Ato pyesnin veten: “Kush do ta rrokullisë gurin nga varri?”. Guri simbolizonte fundin e historisë së Jezusit, vdekjen e Tij dhe shuarjen e shpresës. Por kur mbërritën, ato u habitën kur gjetën gurin tashmë të rrokullisur, duke zbuluar varrin bosh.

Në këtë moment, ne shohim gëzimin e papritur të Pashkëve. Guri që dukej i pakapërcyeshëm ishte hequr mënjanë. Papa Françesku tërheq një paralele me jetën tonë: ka raste kur ne ndjejmë se gurët e mëdhenj bllokojnë dyert e zemrave tona – gurë frike, keqardhjeje dhe dëshpërimi. Këta “gurë varri” pengojnë entuziazmin dhe forcën tonë për të qëndruar.

Megjithatë, Ringjallja e Jezusit na ofron shpresë. Ai është Pashka jonë—Ai që na çon nga errësira në dritë. Jezusi na shpëton nga mëkati dhe vdekja, duke na tërhequr në falje dhe në jetën e përjetshme. Fitorja e tij mbi varrin na hap një rrugë që të rilindemi, të përtërirë nga Shpirti.

Pra, kur ndeshemi me “gurët e varreve” tona, le të shikojmë lart tek Ai. Paqja nuk bëhet me armë, por me duar të shtrira dhe me zemër të hapur. Le të na frymëzojë mesazhi i Pashkëve që të përqafojmë përtëritjen, shpresën dhe fuqinë transformuese të Ringjalljes së Krishtit.

Vigjilja e Pashkëve ka kuptim të thellë shpirtëror për katolikët në mbarë botën. Këtu janë elementët kryesorë:

**Bekimi i zjarrit**

Vigjilja e Pashkëve fillon me bekimin e zjarrit, që simbolizon dritën e Krishtit që shpërndan errësirën. Nga ky zjarr ndizet qiriu i Pashkëve, që përfaqëson Krishtin e ringjallur.

**Ngazëllyer **

Këndohet himni i lashtë i njohur si **Exultet**, duke festuar triumfin e Krishtit mbi mëkatin dhe vdekjen. Ajo shpall gëzimin e Ringjalljes.

**Lexime dhe Psalme**

Disa lexime nga Dhiata e Vjetër tregojnë veprimet shpëtuese të Perëndisë gjatë historisë. Leximi i ungjillit rrëfen zbulimin e varrit të zbrazët nga gratë në mëngjesin e Pashkëve.

**Përtëritja e Premtimeve të Pagëzimit**

Gjatë Vigjiljes së Pashkëve, besimtarët ripërtërijnë premtimet e tyre të pagëzimit. Kjo ripohon angazhimin e tyre për të ndjekur Krishtin dhe për të jetuar në dritën e Ringjalljes së Tij.

**Kristi i Shenjtë**

Vaji i krishtës së shenjtë shenjtërohet gjatë kësaj meshe dhe përdoret për sakramentet e pagëzimit, konfirmimit dhe urdhrave të shenjta.

Gjatë Meshës së Vigjiljes së Pashkëve në Sheshin e Shën Pjetrit, Papa Françesku kryesoi liturgjinë solemne, duke udhëhequr dhjetëra mijëra njerëz në një mjedis të zbukuruar me lule. Pavarësisht shqetësimeve shëndetësore, ai hyri në bazilikën e errësuar dhe të heshtur të Shën Pjetrit me karrocën e tij me rrota, ku bekoi një qiri të dekoruar me kujdes të Pashkëve. Më pas, flaka nga ky qiri ndahej me qirinj të tjerë, duke ndriçuar të gjithë bazilikën. Në përfundim të liturgjisë, Papa Françesku kaloi nëpër sheshin e Shën Pjetrit me papamobile, duke përshëndetur pelegrinët entuziastë që valëvitnin flamuj dhe brohoritnin.

🕊️🌟🕊️🌟🕊️🌟🕊️🌟🕊️🌟🕊️🌟🕊️🌟

Për ata që nuk mundën të ishin fizikisht të pranishëm, mesha u transmetua drejtpërdrejt, duke lejuar shikuesit në mbarë botën të merrnin pjesë në këtë festë të shenjtë. Ndërsa qiriri i Pashkëve ndriçoi bazilikën, zemrat u ngritën në lutje dhe premtimi i jetës së re jehoi nëpër sallat e shenjtëruara.

Fotot marre nga Google Images

By Editor