Më 28 mars 2024, Papa Françesku, udhëheqësi shpirtëror i Kishës Katolike, kreu një akt të fuqishëm përulësie duke larë këmbët 12 grave të burgosura në burgun Rebibbia në Romë. Ky ritual, i cili u zhvillua gjatë shërbesës “E Enjte e Shenjtë”, ka një rëndësi të thellë dhe pasqyron angazhimin e Papës për shërbim dhe dhembshuri.

Ceremonia e larjes së këmbëve të së Enjtes së Madhe është një traditë e gjatë që përkujton aktin e Jezusit që lau këmbët 12 apostujve të tij gjatë darkës së tyre të fundit së bashku përpara kryqëzimit të tij. Duke kryer këtë ritual, Papa Françesku ndjek gjurmët e Jezusit, duke theksuar mesazhin e shërbimit vetëmohues dhe dashurisë për të gjithë.

Pavarësisht sfidave të fundit shëndetësore, 87-vjeçari Papa e kreu ritualin nga karrigia e tij me rrota. Vendi i burgut Rebibbia ishte përshtatur me kujdes për të akomoduar nevojat e tij të lëvizshmërisë. Gratë u ulën në stola në një platformë të ngritur, duke lejuar Papa Françeskun të lëvizte poshtë vijës me lehtësi, duke larë këmbët e tyre dhe duke i tharë me një peshqir të vogël.

Papa Françesku e ka revolucionarizuar këtë traditë që nga fillimi i papatit të tij në 2013. Ndryshe nga papët e mëparshëm, të cilët kryenin ritualin e larjes së këmbëve ekskluzivisht te burrat katolikë në një bazilikë të Romës, Françesku këmbënguli që mes 12 pjesëmarrësve të përfshiheshin gratë dhe njerëz të besimeve të tjera. Angazhimi i tij ndaj gjithëpërfshirjes dhe dhembshurisë ka qenë një shenjë dalluese e udhëheqjes së tij.

Në predikimin e tij të shkurtër gjatë ceremonisë, Papa Françesku shpjegoi kuptimin e thellë të këtij akti. Ai tha: “Jezusi perul veten e tij. Me këtë gjest, ai na bën të kuptojmë atë që ai kishte thënë: “Unë nuk jam këtu për me shërbyer, por për tu shërbyer”. Ai na mëson rrugën e shërbimit.” Këto fjalë rezonojnë me mësimet thelbësore të krishterimit dhe nënvizojnë përkushtimin e Papës për t’u shërbyer atyre që janë në margjina.

Megjithë problemet e tij të fundit me frymëmarrje, Papa Françesku u shfaq plot energji gjatë vizitës në burg. Ai mori një shportë me perime të rritura në kopshtin e burgut dhe dy stola liturgjike të qëndisura nga të burgosurit. Akti i larjes dhe puthjes së këmbëve të këtyre grave simbolizonte një mesazh të fuqishëm dhembshurie, dashurie dhe përulësie.

Ndërsa bota e shikon, Papa Françesku vazhdon të frymëzojë përmes veprimeve të tij, duke na kujtuar të gjithëve rëndësinë e ndjeshmërisë, shërbimit dhe shtrirjes ndaj atyre që kanë nevojë. 🙏🌟

Foto marre nga Google Images

By Editor