Papa Françesku, kreu i Kishës Katolike, ka ndarë rrugëtimin e jetës së tij në autobiografinë e tij të parë, “Jeta: Historia ime përmes historisë”. Ky libër ofron një vështrim të rrallë në historinë personale dhe mendimet e një pontifi që ka qenë shpesh në qendër të admirimit dhe polemikave.

Papa Françesku lindi ne Jorge Mario Bergoglio në Buenos Aires, Argjentinë, ne një familje me trashegimi te pasur kulturore dhe familjare. Emigrimi i gjyshërve të tij në Argjentinë në vitin 1929 shtroi skenën për një jetë që do të ndërthurej thellë me trazirat sociale dhe politike të kohës së tij.

Autobiografia thellohet në vitet e tij të formimit, duke zbuluar një moment kur ai ishte “marrosur” pas një vajze aq shumë sa ai pothuajse i braktisi planet e tij për t’u bashkuar me priftërinë. Ai gjithashtu prek rolin e tij gjatë diktaturës së Argjentinës, duke theksuar angazhimin e tij për të strehuar të rinjtë në rrezik dhe përpjekjet e tij për të shpëtuar mësuesen e tij me ndikim, Ester.

Papa Françesku nuk i shmanget adresimit të akuzave për bashkëpunim me diktaturën, duke ofruar dëshmi të kundërshtimit të tij ndaj mizorive të kryera gjatë asaj periudhe të errët. Ai reflekton mbi “gjenocid brezash” në Argjentinë dhe ndikimin që pati tek ai dhe tek ata përreth tij.

Në “Jeta: Historia ime përmes historisë”, Papa Françesku diskuton gjithashtu pikëpamjet e tij për varfërinë, duke deklaruar se shqetësimi për të varfërit i ka rrënjët në Ungjill dhe nuk është sinonim i komunizmit. Ai thekson se të varfërit janë në qendër të besimit të krishterë dhe se kujdesi për ta është ajo që duhet të bëjë çdo person i Perëndisë.

Libri përfshin mbi 300 faqe dhe mbulon të gjitha aspektet e jetës së tij, duke përfshirë kujtimet e tij të fëmijërisë, shërbimin e tij si Kryepeshkop i Buenos Aires dhe mendimet e tij për t’u shërbyer njerëzve më të cenueshëm. Papa Françesku përforcon imazhin e tij si një udhëheqës i afrueshëm dhe i përulur, i cili është përballur me sfida dhe polemika me një përkushtim të palëkundur ndaj besimit dhe parimeve të tij.

Ndërsa bota ndeshet me çështjet e luftës, paqes dhe drejtësisë, reflektimet e Papa Françeskut ofrojnë një kujtesë në kohë të fuqisë së ndjeshmërisë, dhembshurisë dhe një jete të përkushtuar ndaj shërbimit. “Life: My Story Through History” nuk është thjesht një autobiografi; është një testament për një jetë të jetuar me bindje dhe një thirrje për veprim për një botë më të mirë.

Foto marre nga: National Catholic Register

By Editor