Në një ngjarje historike, Papa Françesku u bë pontifi i parë që mori pjesë në një samit të G7, duke u fokusuar në një temë që po merr gjithnjë e më shumë rëndësi në shoqërinë moderne: inteligjenca artificiale (AI). Samiti, i mbajtur në rajonin e Pulias në Itali, solli së bashku liderët e shtatë vendeve më industrializuar për të diskutuar mbi të ardhmen e AI dhe ndikimin e saj në shoqëri.

Papa Françesku, i cili ka shprehur shqetësimin e tij mbi AI në të kaluarën, përdori këtë platformë për të theksuar nevojën për një qasje etike ndaj zhvillimit dhe përdorimit të AI. Ai u shpreh kundër përdorimit të ashtuquajturave “armë vdekjeprurëse autonome” dhe theksoi se asnjë makinë nuk duhet të ketë fuqinë për të marrë jetën e një qenieje njerëzore.

Gjatë samitit, Papa Françesku u takua dhe zhvilloi bisedime dypalëshe me figura kyçe botërore, duke përfshirë kryeministrin italian Giorgia Meloni, Presidentin e Ukrainës Volodymyr Zelensky, Presidentin francez Emmanuel Macron, dhe Kryeministrin kanadez Justin Trudeau.

Papa vuri në dukje se shkenca dhe teknologjia janë “mjete magjepsëse” që mund të sjellin përfitime të mëdha, por në të njëjtën kohë mund të shkaktojnë dëme të mëdha nëse nuk përdoren me përgjegjësi. Ai bëri thirrje për një “gjeni njerëzore” që të udhëheqë dhe kontrollojë AI, në mënyrë që të mos lejojë që makinat të vendosin mbi jetën e njerëzve.

“Ne do ta dënonim njerëzimin për një të ardhme pa shpresë, nëse do t’u hiqnim njerëzve aftësinë për të marrë vendime për veten dhe jetën e tyre, duke i dënuar ata të varen nga zgjedhjet e makinerive,” tha ai. “Ne duhet të sigurojmë dhe të ruajmë një hapësirë për kontrollin e duhur njerëzor mbi zgjedhjet e bëra nga programet e inteligjencës artificiale: Dinjiteti njerëzor varet nga kjo.”

Ky samit i G7 shënon një moment të rëndësishëm në diskutimet globale mbi AI, ku Papa Françesku jo vetëm që solli në vëmendje rëndësinë e etikës dhe kontrollit njerëzor mbi teknologjinë, por gjithashtu u bë një zë i fuqishëm për të drejtat e njeriut dhe dinjitetin në një botë që po ndryshohet me shpejtësi nga përparimi teknologjik.

Foto nga Google Images

By Editor