Presidentja e Kosovës, Vjosa Osmani, ka uruar kryeministrin e ri të Britanisë së Madhe, Keir Starmer, pas fitores së tij të madhe në zgjedhjet e fundit. Në një mesazh të ngrohtë dhe miqësor, Osmani shprehu dëshirën për të punuar ngushtë me qeverinë e re britanike për të forcuar aleancën dhe bashkëpunimin midis dy vendeve.

“Urime të përzemërta për Keir Starmer për fitoren e tij historike. Kosova dhe Britania e Madhe kanë një marrëdhënie të fortë dhe të qëndrueshme, dhe unë pres me padurim të punojmë së bashku për të forcuar më tej këtë aleancë,” tha Osmani në një deklaratë.

Starmer, i cili udhëhoqi Partinë Laburiste drejt një fitoreje të madhe, duke i dhënë fund 14 viteve të sundimit konservator, ka premtuar një “rinovim kombëtar” dhe një qasje të re në politikën e jashtme. Ai ka marrë urime nga liderë të ndryshëm botërorë, duke përfshirë edhe Presidenten Osmani, e cila theksoi rëndësinë e bashkëpunimit të ngushtë për çështje të sigurisë dhe zhvillimit ekonomik.

Në mesazhin e saj, Osmani theksoi gjithashtu rëndësinë e mbështetjes së vazhdueshme të Britanisë për Kosovën në arenën ndërkombëtare dhe përpjekjet e përbashkëta për të promovuar paqen dhe stabilitetin në rajon.

Forcimi i aleancës mes Kosovës dhe Britanisë përballet me disa sfida kryesore:

1. Normalizimi i Marrëdhënieve me Serbinë:

Një nga sfidat më të mëdha është mungesa e një marrëveshjeje të plotë dhe përfundimtare për normalizimin e marrëdhënieve mes Kosovës dhe Serbisë. Kjo situatë vazhdon të ketë ndikime negative në stabilitetin rajonal.

2. Përfaqësimi i Komuniteteve të Pakicave:

Kosova duhet të ushtrojë sovranitetin e saj në një mënyrë që reflekton popullsinë e saj multietnike. Kjo përfshin sigurimin që të gjitha komunitetet, përfshirë serbët e Kosovës, të kenë përfaqësim dhe të drejta të barabarta.

3. Angazhimi në Dialogun e Lehtësuar nga BE:

Tensionet aktuale theksojnë rëndësinë e angazhimit të Kosovës dhe Serbisë në dialogun e lehtësuar nga BE-ja. Të dyja palët duhet të respektojnë angazhimet ekzistuese dhe të shmangin veprimet ose retorikën që mund të reduktojnë perspektivat për një marrëveshje të qëndrueshme.

4. Mbështetja Ndërkombëtare:

Ndërsa Britania vazhdon të mbështesë integrimin ndërkombëtar të Kosovës, intensiteti i aktivitetit britanik në këtë fushë ka rënë në vitet e fundit për shkak të disa faktorëve, duke përfshirë ndryshimet në prioritetet e politikës së jashtme.

5. Zbatimi i Reformave:

Kosova duhet të vazhdojë përpjekjet për të forcuar sundimin e ligjit dhe për të zbatuar reformat e nevojshme për të përmbushur aspiratat e saj për anëtarësim në organizatat ndërkombëtare si Këshilli i Evropës.

Këto sfida kërkojnë një angazhim të vazhdueshëm dhe bashkëpunim të ngushtë mes dy vendeve për të arritur një aleancë të fortë dhe të qëndrueshme.

By Editor