A do të kemi gjashtë javë të tjera dimër apo një pranverë të hershme? Të gjithë sytë ishin te Punxsutawney Phil mëngjesin e sotem për Ditën e Groundhog!

Në rast se keni harruar, nëse Groundhog sheh hijen e tij, kjo do të thotë se ne jemi për gjashtë javë të tjera dimri. Asnjë hije do të thotë se do të kemi një pranverë të hershme. Nëse po pyesni veten, saktësia e Punxsutawney Phil është midis 36% -39%.

Të enjten, më 2 shkurt, Punxsutawney Phil u “zgjua nga gjumi i tij i dimrit” në agim për të përcaktuar se si do të duket moti ynë në muajt e ardhshëm.

Punxsutawney Phil pa hijen e tij!

Pra, ne jemi për gjashtë javë të tjera dimri, sipas Groundhog.

Phil gjithashtu pa hijen e tij vitin e kaluar.

Getty Images / Jeff Swensen / Stringer

Po cfare eshte Dita e Groundhog?

Festa fetare e krishterë e Ditës së Qirinjve është bërë më së shpeshti e lidhur me festën aktuale, por rrënjët e saj janë më të vjetra se kaq.

Festimi filloi në krishterim si dita, (2 shkurt), kur të krishterët merrnin qirinjtë e tyre në kishë për t’i bekuar. Kjo, ata mendonin, do të sillte bekime në familjen e tyre për dimrin e mbetur.

Me kalimin e kohës, dita evoluoi në një formë tjetër. Kënga popullore angleze e mëposhtme thekson kalimin në parashikimin e motit.

“Nëse qirinjtë janë të drejtë dhe të ndritshëm,

Eja, dimër, bëj një fluturim tjetër;

Nëse qirinjtë sjellin re dhe shi,

Shko dimër dhe mos eja më.”

Ky “interpretim” i Ditës së Qirinjve u bë normë për shumicën e Evropës. Siç mund ta lexoni, nuk përmendet asnjë lloj kafshe në këngën e mëparshme. Vetëm kur ky besim tradicional u prezantua në Gjermani, një kafshë u fut në dije, pra një evolucion tjetër i 2 shkurtit. Nëse, sipas traditës gjermane, iriqi do të shihte hijen e tij në ditën e qirinjve, do të kishte një “dimër të dytë” ose 6 javë të tjera moti të keq. Ndërsa kur kolonët gjermanë erdhën në atë që tani është Shtetet e Bashkuara, po ashtu erdhën edhe traditat dhe folklori i tyre. Me mungesën e iriqëve në Shtetet e Bashkuara, u zgjodh një kafshë e ngjashme me letargji. Kjo na çon në një tjetër evolucion në legjendë dhe në Punxsutawney sot.

Festimi i parë zyrtar i Ditës së Groundhog u zhvillua më 2 shkurt 1887, në Punxsutawney, Pensilvani.

By Editor