E fshehur në zemrën e Alpeve Shqiptare, Boge është një fshat i vogël që shërben si hyrje për në Theth, një nga perlat e turizmit malor në Shqipëri. Kjo zonë e mbrojtur natyrore është një mozaik i mrekullueshëm i peisazheve që të marrin frymën, ku majat e larta të Bjeshkëve të Nemuna rrethojnë çdo pamje dhe ku lumenjtë kristalë rrjedhin nëpër lugina të gjelbërta.

Në Boge, natyra duket sikur ka luajtur me ngjyrat dhe formët për të krijuar një veprë arti të gjallë. Majat e mprehta të malit Jezerca dhe majat e tjera imponuese qëndrojnë si roje të përjetshme mbi fshatin, duke i dhënë asaj një ndjenjë të fortë të madhështisë dhe qetësisë.

Peisazhi i Boge-s është një tapet i gjelbër që ndërpritet vetëm nga rrjedhat e ujit të ftohtë që formojnë vaskat e gurit në Ndërlysë dhe Syri i Kaltër në Theth, dy nga atraksionet natyrore më të njohura të zonës. Ujëvarat e Thethit, si Ujëvara e Grunasit, janë një tjetër dëshmi e forcës dhe bukurisë së natyrës, duke krijuar një simfoni vizuale dhe akustike që të mbetet në mendje për një kohë të gjatë.

Syri i Kalter, Theth
Ujvara e Grunasit
Majat e Jezerces

Por Boge nuk është vetëm një vend për të admiruar peisazhet; është gjithashtu një vend ku mund të ndjesh historinë dhe mitologjinë. Legjendat flasin për zanat dhe orët që dikur banonin në këto male dhe për krijesa mitike krenare që jetonin në këto anë. Kjo lidhje e thellë me të kaluarën e bën Boge-n dhe Thethin jo vetëm një destinacion turistik, por edhe një udhëtim nëpër kohë.

Në fund të ditës, kur dielli perëndon pas maleve dhe qielli merr ngjyrat e zjarrta të muzgut, Boge dhe Thethi ofrojnë një premtim të heshtur: se çdo vizitor që kalon nga këto anë do të mbajë me vete një pjesë të magjisë së Alpeve Shqiptare.

Foto nga Wikipedia

By Editor