Ligjvënësit e Miçiganit po përpiqen të ndalojnë përhapjen e përmbajtjes seksuale të krijuar nga inteligjenca artificiale, e njohur si ‘deepfake’. Këto veprime vijnë si përgjigje ndaj rritjes së kërcënimit nga ‘deepfakes’, të cilat janë video, imazhe ose regjistrime audio që duket sikur janë të vërteta, por janë manipuluar duke përdorur inteligjencën artificiale për të bërë që dikush të duket sikur thotë ose bën diçka që në të vërtetë nuk e ka thënë ose bërë.

Në qershor, Dhoma e Përfaqësuesve votoi me shumicë dërrmuese për të krijuar dënime civile dhe penale për krijimin dhe përhapjen e pornografisë së gjeneruar nga AI që paraqet ngjashmërinë e një personi pa pëlqimin e tyre. Propozimi i ligjit synon të mbrojë individët nga abuzimi i mundshëm ndërsa gjeneratorët e imazheve AI bëhen më të avancuar.

Nenligjet HB 5569 dhe HB 5570, të cilat ndalojnë ‘deepfakes’, kanë kaluar në Senatin e Miçiganit, ku presin për shqyrtim.

Një analizë e 95,820 videove dhe përmbajtjes së tjera në internet zbuloi se 99% e përmbajtjes pornografike ‘deepfake’ synon gratë dhe shumica dërrmuese e atyre i paraqitin grate sikur “punojnë në industrinë e argëtimit”. Kompania e sigurisë kibernetike Home Security Heroes gjeti se merr më pak se 25 minuta për të krijuar një video pornografike ‘deepfake’ 60-sekondëshe. Kjo nuk kushton asgjë.

“Ka një shqetësim se sa më shumë që teknologjia bëhet më e arritshme për publikun, aq më lehtë bëhet për çdo individ mesatar të krijojë këtë lloj përmbajtje. Në teori, do të shohim më shumë ‘deepfakes’, më shumë ‘deepfakes’ pornografike, dhe kjo do të shkaktojë më shumë dëm. Pra, ky është një shqetësim shumë aktual,” tha Marc Berkman, CEO i Organization for Social Media Safety me bazë në Kaliforni.

Përmbajtja pa pëlqimin e palës së tretë ka synuar biznesmenet për të dëmtuar reputacionin dhe financat e tyre, gratë në betejat për kujdestarinë e fëmijëve, gazetaret për të penguar punën e tyre dhe vajzat e shkollave të mesme dhe të larta, tha Berkman. Personalitetet e njohura publike kanë rënë viktima gjithashtu. Më herët këtë vit, përmbajtja seksuale e krijuar nga AI e Taylor Swift dhe Megan Thee Stallion u përhap në internet.

“Kur bëhet fjalë për teknologjinë ‘deepfake’, gjithçka që duhet të bësh është të ekzistosh dhe mund të ndodhë,” tha Uldouz Wallace, aktore dhe themeluese e fondacionit jo-fitimprurës Foundation Ra që ndihmon njerëzit të heqin përmbajtjen pa pëlqimin e palës së tretë, si ‘deepfakes’, pornografinë e hakmarrjes, sextortion, hakimin dhe rrjedhjen.

Për të luftuar këtë fenomen, HB 5569 dhe HB 5570, të cilat ndalojnë ‘deepfakes’, kanë kaluar në Senatin e Miçiganit, ku presin për shqyrtim. Legjislacioni do të bënte të paligjshme krijimin dhe ndarjen e përmbajtjes seksuale ‘deepfake’ pa pëlqimin e personit të paraqitur, duke e bërë atë një krim të dënuar me deri në tre vjet burg. Në gjykatën civile, një viktimë mund të padisë dikë për dëmet, fitimin që personi ka bërë nga ‘deepfake’, dhe një gjobë deri në 100,000 dollarë.

Penelope Tsernoglou (D-East Lansing) dhe Matthew Bierlein (R-Vassar), bashkë-sponsorë të paketës së ligjeve, thanë se dënimi duhet të përputhet me dëmin që krimi mund të shkaktojë. “Pasojat e veprimeve janë shumë të këqija. Mund të shkatërrosh reputacionin e dikujt, martesën, jetën e punës. Ato përdoren në raste shantazhi, krijon një video dhe thua do t’i tregoj bashkëshortit tënd nëse nuk na paguan,” tha Bierlein.

Ligjvënësit e Miçiganit janë duke u përpjekur të gjejnë zgjidhje afatgjata të politikave që mund të vendosin më shumë përgjegjësi ligjore mbi kompanitë e teknologjisë.

Foto nga Google Images

By Editor