4 Korriku, i njohur gjithashtu si Dita e Pavarësisë, është një festë e rëndësishme në Shtetet e Bashkuara, që shënon miratimin e Deklaratës së Pavarësisë më 4 korrik 1776. Ky dokument historik, kryesisht i hartuar nga Thomas Jefferson, shpalli trembëdhjetë kolonitë amerikane të lira nga sundimi britanik.

Udhëtimi drejt pavarësisë filloi me pakënaqësinë në rritje të kolonistëve për shkak të politikave dhe taksave britanike. Kongresi Kontinental u mblodh në vitin 1776 dhe më 2 korrik votuan në favor të pavarësisë. Megjithatë, më 4 korrik u miratua zyrtarisht Deklarata e Pavarësisë, duke e bërë këtë datë lindjen zyrtare të Shteteve të Bashkuara.

Dita e Pavarësisë festohet me aktivitete të ndryshme që pasqyrojnë shpirtin patriotik të kombit. Fishekzjarret janë një pjesë e rëndësishme e festës, duke simbolizuar “shkëlqimin e raketave” të përmendur në himnin kombëtar. Paradat, koncertet dhe mbledhjet familjare janë gjithashtu të zakonshme, me shumë që shijojnë barbeky dhe piknikë.

Dita e Pavarësisë festohet me shumëllojshmëri traditash në shtetet e ndryshme të SHBA-së. Ja disa shembuj të veçantë:

New York City:

Një nga festimet më të mëdha është shfaqja e fishekzjarreve e organizuar nga Macy’s, e cila tërheq më shumë se 3 milionë spektatorë.

Washington, D.C.:

Festimet përfshijnë një shfaqje të madhe fishekzjarresh në National Mall, si dhe koncerte dhe parada.

San Francisco:

Shfaqja e fishekzjarreve në Pier 39 është një traditë e dashur nga banorët dhe turistët.

Bristol, Rhode Island

Ky qytet ka një nga festimet më të vjetra të 4 Korrikut, duke përfshirë një salutë me 13 të shtëna armësh në mëngjes dhe në mbrëmje, që daton që nga viti 1777.

Boston, Massachusetts

Në Boston, festimet për 4 Korrikun janë të njohura për Boston Harborfest, një festival që zgjat disa ditë dhe përfshin aktivitete të ndryshme si shfaqje fishekzjarresh, parada, dhe koncerte. Një nga ngjarjet më të mëdha është Boston Pops Fireworks Spectacular, një koncert i madh i shoqëruar me fishekzjarre që ndriçojnë qiellin mbi Charles River.

Texas

Në Texas, festimet janë të mëdha dhe të larmishme. Në Houston, Freedom Over Texas është një nga ngjarjet më të mëdha, me koncerte, aktivitete familjare dhe një shfaqje të madhe fishekzjarresh. Në qytete të tjera si Austin dhe Dallas, ka parada, koncerte dhe aktivitete të ndryshme për të gjithë familjen.

Kalifornia

Në Kaliforni, festimet për 4 Korrikun janë të shumta dhe të ndryshme. Në Los Angeles, ka koncerte në Hollywood Bowl dhe Rose Bowl, si dhe shfaqje fishekzjarresh në Marina del Rey. Në San Francisco, fishekzjarret mbi Bay Area janë një pamje e mrekullueshme, ndërsa në San Diego, festimet përfshijnë parada dhe shfaqje fishekzjarresh mbi plazhet e bukura.

Në Detroit, Dita e Pavarësisë festohet me shumë aktivitete dhe ngjarje të ndryshme që bashkojnë komunitetin. Ja disa nga festimet kryesore:

Ford Fireworks

Ford Fireworks është një nga shfaqjet më të mëdha të fishekzjarreve në Detroit dhe një nga më të mirat në Shtetet e Bashkuara. Kjo shfaqje mbahet përgjatë lumit Detroit dhe tërheq mijëra spektatorë.

Parada e 4 Korrikut në Ann Arbor

Në Ann Arbor, parada e organizuar nga Jaycees është një nga traditat më të dashura të 4 Korrikut në rajon. Parada përfshin banda muzikore, grupe lokale dhe aktivitete për fëmijët.

Kensington Metropark Fireworks

Në Kensington Metropark, fishekzjarret mbahen më 1 korrik dhe janë një ngjarje e madhe për familjet që duan të festojnë në natyrë.

Willow Metropark Fireworks

Një tjetër shfaqje e madhe fishekzjarresh mbahet në Willow Metropark më 1 korrik, duke ofruar një ambient të bukur për të shijuar festimet.

Ngjarje të tjera në Metro Detroit

Në qytete të ndryshme përreth Detroit, si Clawson, Holly, Oak Park, Milford, Northville dhe Plymouth, mbahen parada, koncerte dhe aktivitete të ndryshme për të gjithë familjen. Për shembull, në Clawson, dita fillon me garën Firecracker Mile dhe përfundon me një shfaqje të madhe fishekzjarresh në Clawson City Park.

Çdo shtet dhe qytet ka mënyrën e vet unike për të festuar këtë ditë të veçantë, duke përfshirë parada lokale, piknikë, koncerte dhe aktivitete të tjera që bashkojnë komunitetin.

4 Korriku është më shumë se një ditë pushimi; është një kohë për të reflektuar mbi vlerat e lirisë dhe demokracisë. Ajo shërben si një kujtesë për sakrificat e bëra nga etërit themelues dhe të tjerët që luftuan për pavarësinë e kombit. Sot, është një ditë bashkimi, duke sjellë së bashku njerëz nga të gjitha shtresat e jetës për të festuar trashëgiminë e përbashkët dhe ruajtjen e vazhdueshme të lirisë.

Gëzuar 4 Korrikun! 🇺🇸

By Editor