Komisioni i Çështjeve Politike i Asamblesë Parlamentare të Këshillit të Evropës (PACE), miratoi një rekomandim për të ftuar Kosovën për t’iu bashkuar organizatës, pavarësisht kundërshtimit të fortë të Serbisë. Vendimi është marrë gjatë një takimi dhe e sjell Kosovën më afër anëtarësimit eventual në Këshillin e Evropës. Rekomandimi sugjeron që aplikimi i Kosovës për anëtarësim të pranohet pa asnjë kusht shtesë.

Ky hap paraqet një moment historik në integrimin evropian të Kosovës dhe synon të forcojë standardet e të drejtave të njeriut duke siguruar qasje në Gjykatën Evropiane të të Drejtave të Njeriut për të gjithë ata që janë nën juridiksionin e Kosovës.

Asambleja është planifikuar të debatojë këtë rekomandim më 18 prill, me Komitetin e Ministrave të Këshillit të Evropës që merr vendimin përfundimtar.

Ministri i Jashtëm i Serbisë, Ivica Daçiq, e ka cilësuar vendimin e Komitetit Politik të APKE-së lidhur me rekomandimin për anëtarësimin e Kosovës si “të turpshëm dhe skandaloz!”.

Ivica Daçiq është i pakënaqur me vendimin e Ukrainës për të abstenuar nga votimi për anëtarësimin e Kosovës në Këshillin e Evropës. Sipas Daçiqit, ai ishte “i befasuar në mënyrë të pakëndshme” nga vendimi i Ukrainës. Ai tha se Serbia ka dënuar të gjitha shkeljet e integritetit territorial të Ukrainës në disa rezoluta dhe se politika e saj e jashtme bazohet në parimin e reciprocitetit.

Ministri serb i Mbrojtjes Millosh Vuçeviç kritikoi gjithashtu masën, duke pretenduar një shkelje të parimeve të vendosura të së drejtës ndërkombëtare.

Presidentja e Kosovës, Vjosa Osmani, ka reaguar:

“Kjo është një ditë historike për ne – një konfirmim i progresit tonë si shtet dhe i përkushtimit tonë ndaj vlerave evropiane. Ky hap pozitiv tregon se Kosova është gati dhe e aftë për të marrë pjesë në mënyrë të plotë në familjen e Këshillit të Evropës, duke ndarë detyrimet dhe përfitimet që vijnë me anëtarësimin.”

Kryeministri Albin Kurti këtë e cilësoi si arritje të madhe për Kosovën.

“Është një arritje e madhe për Kosovën, për të cilën Qeveria e Kosova ka bërë dy vite e gjysmë pa u ndalur, më në fund në këtë pranverë po tregon se do të kurorëzohet me sukses, ky është vetëm hapi i parë në pranverë, hapi tjetër vjen në mes të prillit kur do të votohet në asamblenë parlamentare, hapi përmbyllës është në Këshillin e Ministrave në maj”, u shpreh Kurti.

“Fitorja… Hapi i parë është bërë, dy të tjerë pasojnë para se të bëhet përfundimisht”, ka shkruar në Facebook Arben Gashi, kreu i grupit parlamentar të partisë opozitare Lidhja Demokratike e Kosovës.

Foto marre nga Google Images

By Editor