Fluturimi para ndeshjes së së dielës midis Philadelphia Eagles dhe Kansas City Chiefs në Stadiumin State Farm të Phoenix do të pilotohet nga një ekip vetëm femra.

Katër pilotet femra do te orkestrojnë formacionin e diamantit do të nderojnë 50 vjet të grave që fluturojnë në Marinën e SHBA.

“Ishte surreale,” i tha “Good Morning America” një nga katër pilotet, nëntogerja e Marinës, Catie Perkowski, kur u zgjodh për të pilotuar fluturimin mbi stadium.

“Nuk e besova,” tha nënkolonelja e marinës, Suzelle Thomas për reagimin e saj.

Të dielën, Thomas do të pilotojë një F-35C, avioni më i ri në Marinë. Ajo tashmë ka bërë histori si gruaja e parë që u kualifikua drejtpërdrejt për të fluturuar me avion, që do të thotë se nuk duhej të stërvitej fillimisht në avionë të tjerë.

Perkowski do të pilotojë aeroplanin në pjesën e pasme të formacionit të së dielës, ndërsa ato do te lundrojnë mbi Stadiumin State Farm me rreth 345 milje në orë, një detyrë që ajo e quajti “ëndrra e çdo piloti”.

Perkowski vazhdoi, “Por për mua, si një tifoze futbolli, kur mora thirrjen për të bërë fluturimin e Super Bowl, është pothuajse si një ëndërr fillimisht për dikë që e do NFL”.

Perkowski e ka kaluar pjesën më të madhe të karrierës së saj ushtarake duke fluturuar mbi dhe jashtë një aeroplanmbajtëse 100,000 ton që operon kryesisht në Rajonin Indo të Paqësorit, duke përfshirë Detin e Kinës Jugore, ku ajo thotë se nuk ka asnjë dallim në lidhje me gjininë e saj.

“Ajo për të cilën bëhet fjalë është se ne u trajnuam për ta bërë këtë punë së bashku,” tha ajo. “Unë nuk u bashkova me Marinën për të qenë femër pilote luftarake. Unë u bashkova me pilotet luftarake të Marinës, kështu që për mua nuk ka asnjë ndryshim.”

Perkowski dhe Thomas do të fluturojnë me kolegët femra pilote dhe oficere detare në avionë të mirëmbajtur kryesisht nga gra gjithashtu. Mbledhja e së dielës do t’i kushtojë një dedikim të veçantë të gjitha grave që erdhën përpara tyre, si kapitenes Rosemary Mariner, pilotja e parë femër e avionëve të marinës.

“Mençuria që ajo kishte për të ndarë ishte vërtet e mahnitshme,” tha Perkowski për Mariner. “Të kesh aftësinë për të përfaqësuar njerëz si ajo që dolën përpara nesh dhe bënë të mundur gjithçka që ne bëjmë është me të vërtetë një nder.”

Të dyja Perkowski dhe Thomas thanë se do të nderojnë gjithashtu çdo burrë dhe grua në shërbim gjatë mbikalimit.

“Ka edhe burra dhe gra me të cilët shërbejmë çdo ditë. Ata punojnë në avionin tim. Janë ata që sigurohen që unë të jem në gjendje të fluturoj,” tha Perkowski. “Pra, të jesh në gjendje t’i perfaqesojme me vete, është vërtet emocionuese.”

Foto: Lissette Rodriguez/ABC News

By Editor