Mijëra mbështetës të opozitës shqiptare zhvilluan një protestë antiqeveritare sot me, 11 prill 2024, përpara Bashkisë së Tiranës. Qëllimi i demonstratës ishte t’i bënte thirrje kryebashkiakut të Tiranës, Erion Veliaj, që të dorëhiqej pas një sërë arrestimesh që synonin zyrtarët e qytetit të akuzuar për korrupsion. Kjo protestë vjen pas një demonstrate te zhvilluar më 5 prill, e cila gjithashtu tërhoqi disa qindra pjesëmarrës. Ndërkohë që disa protestues hodhën gurë dhe flakë mbi oficerët e policisë, protesta përfundimisht përfundoi ne paqe.

Ndër zyrtarët e arrestuar në Tiranë me akuzën e korrupsionit janë:

– Mariglen Qato: Ish-drejtor i Shërbimeve Mbështetëse në UKT Tiranë.

– Redi Molla: Ish-drejtor i Ujësjellës Kanalizimeve Tiranë.

– Taulant Tusha: Drejtor i Përgjithshëm i Punëve Publike në Bashkinë e Tiranës.

Gjithashtu, disa persona të tjerë u vunë nën kontrollin gjyqësor:

– Enton Punavija: Drejtor aktual i Trafikut dhe Transportit në kryeqytet.

– Julian Zanaj: Punonjës në Prokurimin Publik.

– Albano Janku: Inxhinier pranë ndërmarrjes.

– Nestor Muhamellari: Biznesmen.

– Debora Keçi: Drejtoreshë e “Klubit Sportiv Tirana”

Arrestimet e zyrtarëve të qytetit në Tiranë ishin të lidhura me disa raste korrupsioni që përfshinin keqpërdorimin e fondeve publike dhe manipulimin e tenderëve publikë.

Këtu janë rastet konkrete që çuan në arrestimet:

Manipulim tenderi: Ish-zyrtarë të Bashkisë së Tiranës, mes tyre Mariglen Qato dhe Redi Molla, u arrestuan për dhënien e tenderave për kompanitë e tyre. Ata akuzohen për shkelje të barazisë së pjesëmarrësve në tenderë dhe korrupsion pasiv.

– Afera e Kompanisë së Ndërtimit 5D: Një sërë tenderash dhe prokurimesh nga agjenci në varësi të bashkisë dhe ujësjellësit të kryeqytetit u fituan në mënyrë të parregullt nga kompania e ndërtimit 5D përmes favorizimeve dhe privilegjeve të padrejta. Kjo çoi në arrestimin e të paktën 17 menaxherëve aktualë dhe të mëparshëm dhe zyrtarë të tjerë të departamenteve të rëndësishme.

– Skandali i Inceneratorit: Drejtori i Shërbimeve Publike në Bashkinë e Tiranës dhe zyrtarë të tjerë të lartë u arrestuan në lidhje me një hetim korrupsioni në projektin e inceneratorit të Tiranës.

Këto raste nxjerrin në pah korrupsionin e supozuar brenda administratës së qytetit, ku zyrtarët krijuan kompanitë e tyre për të fituar tenderë publikë dhe derdhën fondet publike në investime private, duke përfshirë ndërtime turistike dhe hotele me pesë yje në zona të shtrenjta të pasurive të paluajtshme. Hetimet për këto çështje janë në vazhdim dhe kanë ndikuar ndjeshëm në besimin e publikut tek pushteti vendor.

Arrestimet e fundit të zyrtarëve të qytetit në Tiranë kanë ndikuar ndjeshëm në perceptimin e publikut për korrupsionin. Ngjarjet kanë intensifikuar ndërgjegjësimin dhe shqetësimin e publikut në lidhje me korrupsionin, duke çuar në një rritje të protestave dhe kërkesave për llogari.

Ja se si situata ka ndikuar në perceptimin e publikut:

**Rritja e ndërgjegjësimit**

Natyra e profilit të lartë të rasteve, veçanërisht ato që kanë të bëjnë me manipulimin e tenderëve dhe aferën e Kompanisë së Ndërtimit 5D, ka sjellë në qendër të vëmendjes çështjen e korrupsionit. Publiku tani është më i vetëdijshëm për praktikat e supozuara korruptive brenda administratës së qytetit.

**Protesta Publike**

Arrestimet kanë shkaktuar protesta të gjera, me mijëra shqiptarë që dolën në rrugë për të shprehur pakënaqësinë e tyre për trajtimin e korrupsionit nga ana e qeverisë. Këto protesta pasqyrojnë një ndjenjë në rritje të publikut se korrupsioni është një problem i rëndësishëm që duhet trajtuar.

**Kërkesa për Transparencë**

Ekziston një kërkesë e shtuar për transparencë dhe llogaridhënie nga zyrtarët e qeverisë. Publiku po bën thirrje për hetime të plota dhe ngritjen e komisioneve parlamentare për të hetuar korrupsionin e dyshuar që përfshin kryeministrin Edi Rama dhe zyrtarë të tjerë të lartë.

**Pasojat politike**

Situata ka pasur edhe pasoja politike, me opozitën duke shfrytëzuar arrestimet për të mbledhur mbështetje kundër administratës aktuale. Kjo ka çuar në një opinion publik të ndarë, me disa që mbështesin qëndrimin e opozitës, ndërsa të tjerë mbeten skeptikë për motivet pas protestave.,

**Erozioni i besimit**

Në përgjithësi, ka një erozion të besimit në institucionet publike, ku shumë qytetarë mendojnë se korrupsioni është rrënjosur thellë brenda sistemit politik. Kjo ndjenjë ka të ngjarë të vazhdojë derisa të ndërmerren hapa konkretë për të luftuar korrupsionin dhe për të rivendosur besimin e publikut.

Ngjarjet që po zhvillohen në Tiranë janë një tregues i qartë se publiku nuk është më i gatshëm të tolerojë korrupsionin dhe po kërkon në mënyrë aktive reforma për të siguruar një qeveri më transparente dhe të përgjegjshme.

Foto marre nga Google Images

By Editor