Në një vendim historik që ka tronditur Vietnamin dhe komunitetin ndërkombëtar të biznesit, Truong My Lan, një manjate e shquar e pasurive të paluajtshme, është dënuar me vdekje për përfshirjen e saj në një rast mashtrimi financiar mbresëlënës prej 12.46 miliardë dollarësh. Ky rast, më i madhi i këtij lloji në historinë e vendit, ka nxjerrë në pah goditjen e intensifikuar të qeverisë vietnameze ndaj korrupsionit dhe krimeve financiare.

Truong My Lan, e cila kryesonte një firmë të madhe të zhvillimit të pronave të njohura për apartamentet e saj luksoze, zyrat dhe qendrat tregtare, u arrestua në vitin 2022 mes akuzave për përvetësim, ryshfet dhe shkelje të rregulloreve bankare. Gjyqi, i cili zgjati mbi një muaj, kulmoi me një vendim që jo vetëm vulos fatin e My Lan, por implikon edhe 85 të tjerë që përballen me akuza të ndryshme në lidhje me mashtrimin.

Gjykata zbuloi se My Lan kishte orkestruar një skemë komplekse që përfshin aplikime të rreme për kredi për të marrë fondet nga Saigon Commercial Bank (SCB), ku ajo mbante 90% të aksioneve. Dëmet totale të shkaktuara nga mashtrimi tani vlerësohen në 27 miliardë dollarë kolosale, ekuivalente me gjashtë përqind të PBB-së së Vietnamit në 2023. Kjo shifër zbeh skandalet e tjera financiare të profilit të lartë në nivel global, duke nënvizuar përmasat e mashtrimit.

Ashpërsia e dënimit pasqyron angazhimin e qeverisë vietnameze ndaj përpjekjes së saj kundër korrupsionit, e cila ka parë që shumë zyrtarë dhe elita biznesi të përballen me drejtësinë vitet e fundit. Rasti i Truong My Lan është veçanërisht domethënës, pasi tregon gatishmërinë e qeverisë për të vendosur dënimin përfundimtar për krimet e jakës së bardhë.

Pasojat e këtij rasti shkojnë përtej sallës së gjyqit. Protestat shpërthyen në Hanoi dhe Ho Chi Minh City pas arrestimit të My Lan, një dukuri e rrallë në shtetin komunist njëpartiak. Skandali ka prekur rreth 42,000 viktima, kryesisht mbajtës të obligacioneve SCB, të cilët nuk kanë qenë në gjendje të tërheqin fondet e tyre ose të marrin pagesa interesi që nga arrestimi.

Në fjalën e saj të fundit në gjykatë, My Lan shprehu dëshpërim për përfshirjen e saj në sektorin bankar, për të cilin ajo pranoi se kishte pak njohuri. Dënimi i saj ka ndezur një debat mbi etikën e dënimit me vdekje për krimet financiare dhe masat e nevojshme për të parandaluar vepra të tilla.

Ndërsa Vietnami vazhdon ndjekjen e tij rigoroze të integritetit financiar, rasti i Truong My Lan shërben si një kujtesë e ashpër e pasojave të keqpërdorimit të korporatës. Është një shenje paralajmëruese që padyshim do të ndikojë në sjelljen e drejtuesve të biznesit në Vietnam dhe më gjerë për vitet në vijim.

Foto marre nga Google Images

By Editor