Sot, më 2 korrik, kujtojmë aktorin e madh shqiptar Guljelm Radoja, i cili lindi në këtë ditë në vitin 1945 në Shkodër, Shqipëri. Radoja ishte një figurë e shquar në teatrin dhe kinematografinë shqiptare, duke lënë një trashëgimi të pasur me mbi 40 role në filma dhe shumë interpretime të paharrueshme në teatër.

Pas përfundimit të studimeve në dramaturgji në Institutin e Lartë të Arteve në Tiranë në vitin 1972, Radoja filloi karrierën e tij si aktor profesionist në teatrin e qytetit të Librazhdit. Më pas, ai punoi si aktor dhe regjisor në Teatrin “Bylis” në Fier dhe si aktor në Teatrin “Aleksandër Moisiu” në Durrës.

Ndër rolet e tij më të njohura në teatër janë interpretimet në veprat “Dasma e Respektuar” e Brecht-it, “Kllouni” e Böll-it dhe “Trojans” e Vasilis Theodoropoulos. Në kinematografi, ai debutoi në vitin 1970 me rolin e një inxhinieri pyjesh në filmin “Gjurma”. Radoja vazhdoi të interpretojë në filma të tjerë të njohur si “Në fillim të verës” (1975), “Gjeneral Gramafoni” (1977), “Mësonjëtorja” (1979), dhe “Kolonel Bunker” (1998).

Fatkeqësisht, Guljelm Radoja ndërroi jetë më 5 maj 2021 nga komplikimet e COVID-19. Megjithatë, trashëgimia e tij artistike vazhdon të jetojë përmes veprave të tij të shumta që kanë lënë një gjurmë të pashlyeshme në kulturën shqiptare.

Pas vdekjes së tij, Guljelm Radoja është kujtuar me shumë dashuri dhe respekt nga familja, miqtë dhe kolegët e tij. Djali i tij, pianisti i njohur Red Radoja, ka ndarë kujtime të çmuara për të atin, duke theksuar se është ende e vështirë të pranohet mungesa e tij. Ai shpesh ndan foto dhe kujtime të bukura të kohës së kaluar me të atin, duke mbajtur gjallë kujtimin e tij në zemrat e të gjithëve.

Guljelm Radoja është nderuar me titullin “Artist i Merituar” për kontributin e tij të jashtëzakonshëm në artin shqiptar. Ai mbetet një figurë e dashur dhe e respektuar, dhe veprat e tij vazhdojnë të frymëzojnë breza të rinj artistësh.

Foto nga Google Images

By Editor