Tajvani përjetoi një sërë ngjarjesh sizmike sot, me një grup tërmetesh që tronditën ishullin. Më i forti prej këtyre tërmeteve kishte një magnitudë prej 6.1, sipas Shërbimit Gjeologjik i SHBA. Këtu janë detajet kryesore:

Tërmeti fillestar i fortë

– Magnituda: 7.4

– Data dhe ora: 3 prill 2024, ora 7:58 me kohën lokale

– Vendndodhja: Tërmeti ishte me qendër 18 kilometra (11 milje) në jug të qytetit Hualien në bregun lindor të Tajvanit.

– Disa ndërtesa janë shembur.

– Të paktën katër persona humbën jetën, përfshirë një alpinist në kontenë Hualien.

– Paralajmërimet për cunami u lëshuan në të gjithë rajonin, por më vonë u hoqën.

– Fluturimet u pezulluan në aeroporte për shkak të paralajmërimeve, por më vonë u rifilluan.

Tërmeti fillestar u pasua nga qindra pasgoditje.

Grupi i sotëm i tërmeteve:

– Madhësia : 6.1 (më e forta në grup)

– Epiqendra : 28 kilometra (17.5 milje) në jug të Hualien

– Thellësia: 10.7 kilometra

– Tërmete të tjera: Disa tërmete të tjera që variojnë nga magnitudë 4.5 në 6 ballë kanë ndodhur pranë Hualien.

Tajvani, pavarësisht se nuk është i huaj për tërmetet e fuqishëm, ka arritur të përmbajë ndikimin e tyre për shkak të gatishmërisë së shkëlqyer ndaj tërmeteve, standardeve strikte të ndërtimit dhe fushatave të përhapura të edukimit publik për tërmetet. 23 milionë banorët e ishullit kanë përfituar nga këto masa, edhe pse bilanci nga tërmetet e kaluara ka qenë i konsiderueshëm.

Le të shpresojmë për siguri dhe elasticitet ndërsa Tajvani vazhdon të merret me aktivitetin sizmik. 🙏

By Editor