Në qiellin e kristaltë të Gjirokastrës, një figurë po bëhet gjithnjë e më e njohur. Ai është Antonio Guzzi, një pilot italian që ka regjistruar rreth 400 fluturime mbi këtë qytet të lashtë. Guzzi, i cili jeton në qytetin e Barit, ka marrë pjesë rregullisht në aktivitetet për sportet e ajrit që janë zhvilluar në Gjirokastër.

“Për herë të parë në Gjirokastër kam fluturuar në vitin 2022 kur u hap edhe aerodromi, kam pasur nderin të jem piloti i parë me avion që jam ulur këtu, kam qenë pjesë e aktiviteteve për sportet e ajrit që janë zhvilluar përgjatë këtyre dy viteve, pista dhe peizazhi këtu janë shumë të bukur”, thotë ai.

Guzzi ka shprehur një dashuri të thellë për fluturimin dhe për peizazhet mahnitëse që ofron rajoni. “Çdo fluturim është një aventurë,” thotë ai. “Qielli mbi Gjirokastër është si një pikturë që ndryshon çdo ditë, dhe unë kam fatin të jem piktori që fluturon mbi të.”

Eksperienca e tij në aerodromin e Gjirokastrës ka qenë jo vetëm një sfidë teknike, por edhe një udhëtim emocional. “Kur fluturoj mbi këto mure të lashta dhe male të gjelbërta, ndjej një lidhje të fortë me historinë dhe kulturën e vendit,” thotë Guzzi. “Është një ndjenjë lirie që është e vështirë të përshkruhet me fjalë.”

Ndërsa Gjirokastra po përgatitet të ndërtojë një aeroport të ri turistik, Guzzi shikon këtë si një mundësi të madhe për të zgjeruar horizontet e tij dhe për të ndarë pasionin e tij për fluturimin me të tjerët. “Aeroporti i ri do të jetë një dritare në botë për Gjirokastren,” thotë ai. “Do të sjellë njerëz nga të gjitha anët dhe do të ndihmojë në zhvillimin e turizmit dhe ekonomisë lokale.”

Për Guzzi, qielli mbi Gjirokastër nuk është thjesht një hapësirë për të kaluar; është një skenë ku liria dhe bukuria bashkohen në një valle harmonike. Dhe me çdo fluturim, ai shpreson të ndajë këtë valle me botën.

By Editor