Në zemër të Shqipërisë, qyteti i Elbasanit shpërthen në jetë teksa feston Ditën së Verës, lajmëtarit të pranverës dhe simbolit të rilindjes dhe ripërtëritjes. Mijera qytetarë nga mbarë vendi u nisen drejt Elbasanit për të festuar Ditën e Verës duke ju bashkuar keshtu mijëra te tjereve qe e pritën zgjuar ditën e verës duke festuar deri në orët e para të mëngjesit.

Kjo festë e lashtë, e rrënjosur thellë në të kaluarën pagane të vendit, është shndërruar në një festë kombëtare e festuar me zjarr dhe gëzim në mbarë vendin.

**Origjina e Ditës së Verës**

Dita e Verës, e ka origjinën në faltoren Zana e Çermenikës, kushtuar perëndeshës së gjuetisë, pyjeve dhe natyrës. Sipas legjendës, kjo hyjni do të dilte nga shenjtërorja e saj më 14 mars, duke shënuar fundin e dimrit dhe zgjimin e tokës.

**Festimet**

Festimet fillojnë në prag të 14 marsit, me qytetarët që ndezin zjarre për të simbolizuar flakët e fundit të dimrit, duke larguar errësirën dhe duke sjellë shpresën. Me zbardhjen e agimit, qyteti gjallërohet me parada, muzikë dhe aromën e ushqimeve tradicionale.

**Kënaqësi kulinare **

Një tipar dallues i Ditës së Verës është përgatitja e ‘ballakume’, një biskotë e shijshme e bërë me miell misri, gjalpë, sheqer dhe të verdha veze, duke mishëruar frymën e stinës. Në Lezhë ndezen zjarre pastrimi dhe gratë kryejnë rite magjike për të forcuar diellin dhe për t’u mbrojtur nga dëmet.

**Një ditë për të gjithë shqiptarët**

Ndërsa epiqendra e festës mbetet në Elbasan, rasti i gëzuar ka hapur krahët edhe në qytete të tjera, veçanërisht në Tiranë, ku njerëzit marrin pjesë në festat me të njëjtin entuziazëm. Është një ditë që bashkon shqiptarët në një trashëgimi të përbashkët, duke festuar bukurinë e tokës së tyre dhe premtimin e verës që po vjen.

**Një festë kombëtare**

E njohur si festë kombëtare, Dita e Verës është një dëshmi e tapicerisë së pasur kulturore të Shqipërisë. Është një ditë që i kapërcen kufijtë fetarë, duke i ftuar të gjithë të gëzohen për bukurinë natyrore dhe traditat kulturore që e bëjnë Shqipërinë unike.

Ndërsa dielli perëndon në Ditën e Verës, elbasanasit dhe mbarëshqiptarët mbajnë me vete ngrohtësinë dhe gëzimin e ditës, një kujtim të shpirtit të qëndrueshëm të të parëve të tyre dhe të ciklit të përjetshëm të jetës dhe natyrës.

By Editor