Ne Kishën Katolike Shqiptare të Shën Palit në Rochester Hills, Michigan, u mbajt Festivali Kulturor Mbarë Shqiptar, një ngjarje e shumëpritur që mblodhi së bashku shqiptarë nga të gjitha trevat për të festuar kulturën dhe traditat e tyre të pasura. Ky festival është një nga ngjarjet më të rëndësishme për komunitetin shqiptar në zonën e Detroitit dhe ofron një mundësi të shkëlqyer për të promovuar dhe ruajtur trashëgiminë kulturore shqiptare.

Festivali filloi me një paradë të bukur ku pjesëmarrësit veshën kostume tradicionale shqiptare dhe valëvitën flamurin kuq e zi. Parada ishte një spektakël ngjyrash dhe energjie, duke treguar krenarinë dhe dashurinë për kulturën shqiptare. Gjatë ditës, vizitorët patën mundësinë të shijojnë ushqime tradicionale shqiptare si byrek, fërgesë, dhe bakllava, të përgatitura nga anëtarët e komunitetit.

Një nga momentet më të veçanta të festivalit ishte performanca e këngëtarëve dhe artistëve të njohur shqiptarë, të cilët krijuan një atmosferë të gjallë dhe festive. Muzika folklorike dhe vallet tradicionale të interpretuara nga grupe të ndryshme artistike ishin një pjesë e rëndësishme e programit, duke sjellë në skenë energjinë dhe pasionin e kulturës shqiptare. Përveç kësaj, pati edhe aktivitete për fëmijët, duke përfshirë lojëra dhe punëtori artizanale, që i bënë ata të ndihen pjesë e kësaj ngjarjeje të veçantë.

Një tjetër aspekt i rëndësishëm i festivalit ishte prezantimi i artizanateve dhe produkteve tradicionale shqiptare. Stenda të ndryshme ofruan punime dore, veshje tradicionale, dhe suvenire që vizitorët mund të blinin si kujtim nga kjo ditë e veçantë. Kjo ishte një mundësi e shkëlqyer për të mbështetur artizanët shqiptarë dhe për të promovuar artin dhe kulturën e tyre.

Festivali Kulturor Mbarë Shqiptar në Kishën e Shën Palit është një dëshmi e fortë e lidhjeve të ngushta dhe krenarisë kulturore të komunitetit shqiptar në Michigan. Ky event jo vetëm që promovon kulturën dhe traditat shqiptare, por gjithashtu forcon ndjenjën e bashkësisë dhe solidaritetit mes shqiptarëve të diasporës. Për shumë pjesëmarrës, ky festival është një mundësi për të rikujtuar rrënjët e tyre dhe për të ndarë me të tjerët pasionin për kulturën shqiptare.

By Editor