Botohet Romani ‘The Reunion’ i Autores Iliriana Rama-Allajbegu, Homazh për Gratë Kosovare jetët e të cilave u shkatërruan nga lufta e fundit.

Në një përkushtim të fuqishëm dhe emocional për gratë e Kosovës, shkrimtarja shqiptare Iliriana Rama-Allajbegu ka botuar romanin e saj të ri, “The Reunion”. Ky libër është një homazh për gratë kosovare, jetët e të cilave u shkatërruan nga lufta e fundit.

Romani ndjek fatet e ndërthurura të katër shoqeve të fëmijërisë – Besës, Arianës, Suzit dhe Fatimes – të cilave befas iu shkatërrohen ëndrrat dhe aspiratat nga lufta. Përmes rrëfimeve të tyre, autorja sjell në jetë dhimbjen dhe forcën e grave që kanë përjetuar dhe mbijetuar konfliktin në Kosovë.

Në një njoftim për daljen në treg të librit, Iliriana Rama-Allajbegu shprehu lumturinë e saj për përfundimin e këtij projekti të rëndësishëm. “Romani është një tentim i imi i sinqertë që të shkruaj një homazh për vajzat dhe gratë e Kosovës që kanë përjetuar dhe mbijetuar luftën në Kosovë,” ka shkruar ajo në profilin e saj në Facebook.

Romani është shkruar në gjuhën angleze, me qëllim që të arrijë një audiencë më të gjerë dhe të sjellë në vëmendje ndërkombëtare historitë e dhimbshme të grave kosovare. Autorja shpreson që libri të përkthehet së shpejti në gjuhën shqipe dhe të jetë i disponueshëm edhe në tregun e Kosovës.

Librin mund ta gjeni në formë elektronike në platforma të ndryshme si Amazon.com, Barnes & Noble, dhe Apple Books App.

Iliriana Rama-Allajbegu Ne një intervistë të fundit, Iliriana Rama-Allajbegu foli për procesin e krijimit të romanit “The Reunion” dhe përkushtimin e saj për të sjellë në jetë historitë e grave kosovare që kanë përjetuar luftën. Ajo theksoi rëndësinë e përfaqësimit të këtyre historive në një gjuhë ndërkombëtare për të rritur ndërgjegjësimin global.

Në një intervistë të fundit, Iliriana Rama-Allajbegu ndau detaje të rëndësishme rreth procesit krijues të romanit të saj të ri, “The Reunion”. Ajo foli për frymëzimin pas këtij libri dhe përkushtimin e saj për të sjellë në jetë historitë e grave kosovare që kanë përjetuar luftën.

Iliriana shpjegoi se ideja për romanin lindi nga dëshira e saj për të nderuar gratë e Kosovës, të cilat kanë kaluar nëpër sfida të mëdha gjatë dhe pas konfliktit. Ajo theksoi se ishte e rëndësishme për të që këto histori të përfaqësoheshin në një gjuhë ndërkombëtare për të rritur ndërgjegjësimin global. “Kam dashur gjithmonë të shkruaj për gratë e Kosovës dhe përvojat e tyre, dhe ky roman është një tentim i imi i sinqertë për të bërë pikërisht këtë,” tha ajo.

Gjatë intervistës, Iliriana ndau se procesi i shkrimit të romanit ishte emocionalisht i ngarkuar dhe kërkonte shumë hulumtime. Ajo kaloi shumë kohë duke intervistuar gra që kishin përjetuar luftën dhe duke lexuar dokumente historike për të siguruar që rrëfimet e saj të ishin sa më autentike. “Ishte një proces i gjatë dhe i vështirë, por gjithashtu shumë i rëndësishëm për mua personalisht,” shpjegoi ajo.

Iliriana shpreson që “The Reunion” të shërbejë si një kujtesë e fuqisë dhe qëndrueshmërisë së grave kosovare. Ajo dëshiron që lexuesit të ndihen të frymëzuar nga historitë e personazheve të saj dhe të kuptojnë më mirë sfidat me të cilat janë përballur gratë gjatë luftës. “Ky libër është një homazh për të gjitha gratë që kanë përjetuar dhe mbijetuar luftën. Shpresoj që lexuesit të ndihen të lidhur me këto histori dhe të kuptojnë rëndësinë e tyre,” tha ajo.

Iliriana gjithashtu foli për reagimet pozitive që ka marrë nga lexuesit dhe kritikët. Ajo është mirënjohëse për përkrahjen dhe shpreson që libri të përkthehet së shpejti në gjuhën shqipe për të arritur një audiencë më të gjerë. “Jam shumë e lumtur që libri ka marrë kaq shumë dashuri dhe përkrahje. Shpresoj që së shpejti të jetë i disponueshëm edhe në gjuhën shqipe,” përfundoi ajo.

By Editor