Më 23 prill, shkrimtare dhe lexues në mbarë botën mblidhen për të festuar Ditën Ndërkombëtare të Librit, një ditë kushtuar gëzimit të leximit dhe vlerës së qëndrueshme të librave. Ndërsa shënojmë këtë rast të veçantë, le të thellohemi në rëndësinë e kësaj dite dhe pse ajo zë një vend të dashur në zemrat e lexuesve kudo që ndodhen.

Dita Ndërkombëtare e Librit nuk është vetëm një festë e librave, por edhe një nderim për autorët që kanë formësuar botën tonë me fjalët e tyre. Data u zgjodh për të nderuar kujtimin e shkrimtarëve të njohur si Miguel de Cervantes dhe William Shakespeare, të cilët të dy vdiqën më 23 prill. Është një ditë që na kujton trashëgiminë letrare që është përcjellë brez pas brezi dhe fuqinë e tregimit.

Nxitja e një kulture globale të leximit

UNESCO vendosi 23 Prillin si Ditën Botërore të Librit dhe të Drejtës së Autorit për të promovuar leximin, botimin dhe të drejtën e autorit. Nisma synon të inkurajojë të gjithë, veçanërisht të rinjtë, të zbulojnë kënaqësinë e leximit dhe të njohin rolin vendimtar që luajnë librat në shoqërinë tonë. Është një ditë për të pranuar se librat janë një urë lidhëse midis brezave dhe kulturave, një forcë për krijimin dhe ndarjen e njohurive.

Strasburg: Kryeqyteti Botëror i Librit 2024

Çdo vit, UNESCO cakton një Kryeqytet Botëror të Librit për të kryer një program aktivitetesh që festojnë dhe promovojnë librin dhe leximin. Për vitin 2024, Strasburgu është zgjedhur për këtë nder, duke njohur angazhimin e qytetit për të përhapur gëzimin e leximit dhe skenën e tij të gjallë letrare.

Origjina e një tradite

Ideja e festimit të librave më 23 prill vjen në vitin 1922 në Spanjë, e propozuar nga Vicente Clavel Andrés si një mënyrë për të nderuar Miguel de Cervantes. Fillimisht u festua në ditëlindjen e Cervantes-it, data më vonë u zhvendos për të përkujtuar vdekjen e tij dhe që atëherë ajo është rritur në një traditë globale.

Libri: Një trashëgimi për të ardhmen

Ndërsa kremtojmë Ditën Ndërkombëtare të Librit, na kujtohet trashëgimia e përjetshme e librave. Ato janë më shumë se thjesht faqe dhe printime; ato janë enë dijeje, imagjinate dhe frymëzimi. Librat kanë aftësinë unike për të na transportuar në botë të ndryshme, për të na prezantuar me ide të reja dhe për të na lidhur me të kaluarën dhe të ardhmen.

Pra, sot, le të marrim një libër dhe të festojmë mrekullinë e leximit. Pavarësisht nëse është rishikimi i një klasike ose eksplorimi i një zhanri të ri, çdo libër ka diçka për të ofruar. Gëzuar Ditën Ndërkombëtare të Librit!

By Editor