Bruno Çobo u ekstradua nga Dubai në Shqipëri të mërkurën, duke krijuar një precedent për bashkëpunimin e ardhshëm juridik ndërkombëtar.

Si rezultat i shkëmbimit të informacioneve për këtë qëllim, është finalizuar operacioni policor i koduar “Zinxhiri”, për ekstradimin e thjeshtuar të një 28-vjeçari shqiptar të akuzuar nga SPAK-u, si pjesëtar i një grupi të strukturuar që kryente veprimtarinë kriminale të mashtrimit kompjuterik, nëpërmjet një call center-i.

Bruno Çobo, i cili kërkohej nga Prokuroria e Posaçme Kundër Korrupsionit (SPAK) për vjedhje përmes mashtrimit, u implikua në një skemë që mashtronte afro 5 milionë euro nga viktimat duke pretenduar në mënyrë të rreme se shiste aksione të Amazon. Operacioni, ku u përfshinë 16 persona të tjerë, prenë qytetarët e padyshimtë, duke sjellë humbje të konsiderueshme financiare.

Çështja mori një kthesë dramatike kur u raportua se Çobo nuk ishte arrestuar siç mendohej fillimisht, por ishte dorëzuar vullnetarisht. Dokumentet e siguruara nga avokati i tij në Interpol Tirana kërkonin heqjen e kërkimit ndërkombëtar dhe lejuan Çobon të kthehej në Shqipëri për t’u përballur me akuzat. Ky zbulim nënvizon kompleksitetin e rasteve të ekstradimit dhe rëndësinë e raportimit të saktë.

Ekstradimi i Çobos është një fitore e madhe për viktimat. Ky fakt dërgon një mesazh të qartë se kufijtë nuk do të mbrojnë aktivitetet kriminale dhe se drejtësia mund të shërbehet përmes bashkëpunimit global.

Ndërsa Çobo përballet me gjyqin, sytë e botës do të jenë te sistemi ligjor i Shqipërisë për të dhënë një rezultat të drejtë. Ky rast mund të vendosë potencialisht një pikë referimi për trajtimin e rasteve të ngjashme të ekstradimit të profilit të lartë në të ardhmen.

By Editor