Në zemër të Uashington D.C., një fenomen qe quhet “bukuri kalimtare” shënon ardhjen e pranverës ndërsa lulet e qershisë lulëzojnë në një spektakël rozë dhe të bardhë. Megjithatë, këtë vit, lulet ikonë të qershisë u përballën me një fat të parakohshëm, pasi e moti i papërshtatshëm dëmtoi lulëzimin e tyre delikat.

Shërbimi i Parkut Kombëtar raportoi se lulet e qershisë arritën një lulëzim pothuajse rekord të hershëm këtë sezon, me lulet e hapura rreth shtatë ditë më herët se mesatarja historike. Ky ndryshim i atribuohet një prej rrymave më të ngrohta të regjistruara për qytetin, një kujtesë e fortë e ndikimeve më të gjera të ndryshimeve klimatike.

Në mënyrë tipike, pemët e qershisë Yoshino kërkojnë një kombinim të saktë të ditëve të ftohta në dimër të ndjekura nga ngrohtësi të mjaftueshme për të shkaktuar lulëzimin. Megjithatë, rritja mesatare e temperaturave të larta ditore maksimale në Distriktin e Kolumbisë, që rritet rreth tre të dhjetat e shkallës në dekadë, i ka shtyrë këto pemë të lulëzojnë më herët. Këtë vit, lulëzimi arriti kulmin më 17 mars, data e dytë më e hershme që kur pemët iu dhanë Shteteve të Bashkuara mbi një shekull më parë.

Cherry Blossoms/ Washington DC

Lulëzimi i hershëm jo vetëm që prish ciklin natyror të pemëve, por gjithashtu ndikon në Festivalin Kombëtar të Lulëzimit të Qershisë, një ngjarje e rëndësishme kulturore që tërheq vizitorë nga e gjithë bota. Për herë të parë kulmi i lulëzimit ndodhi përpara fillimit të festivalit, duke ndryshuar kohën dhe përvojën tradicionale të ngjarjes.

Ndërsa temperaturat vazhdojnë të rriten, ekspertët parashikojnë se pemët e qershisë do të priren të lulëzojnë edhe më herët në vitet e ardhshme. Ky ndryshim në kohën e lulëzimit është në përputhje me ngrohjen e shkaktuar nga ndryshimet klimatike, pasi pemët e lulëzuara e thyejnë gjumin e dimrit më herët për shkak të rritjes së nxehtësisë.

Lulëzimi i parakohshëm i pemëve të qershisë në Uashington D.C. shërben si një rrëfim vizual i ndikimit të ndryshimeve klimatike në mjedisin tonë. Është një thirrje për veprim për politikëbërësit, shkencëtarët dhe qytetarët për të trajtuar shkaqet themelore të ndryshimit të klimës dhe për të ruajtur bukurinë natyrore dhe traditat që janë në rrezik.

By Editor