Në një zhvillim të fundit, kompania farmaceutike AstraZeneca ka pranuar se vaksina e saj COVID-19 mund të shkaktojë një efekt anësor të rrallë të njohur si trombocitopenia trombotike imune e shkaktuar nga vaksina (VITT). Këtu janë pikat kryesore:

1. Efekti anësor i rrallë:

– VITT karakterizohet nga mpiksje gjaku (trombozë) që ndodh së bashku me numërimin e ulët të trombociteve në gjak (trombocitopeni).

– Është një ndërlikim shumë i rrallë i lidhur me vaksinën AstraZeneca COVID-19.

– Vaksina përdor një adenovirus të modifikuar për të dhënë udhëzime gjenetike për një pjesë të virusit SARS-CoV-2 në trup.

2. Sfondi:

– Vaksina e AstraZeneca, e shitur me emra të markave si Covishield, ishte një nga vaksinat e hershme të COVID-19.

– Ndryshe nga vaksinat Pfizer-BioNTech dhe Moderna (të cilat përdorin teknologjinë ARN), vaksina AstraZeneca përmban adenoviruse që janë krijuar për të kryer udhëzime SARS-CoV-2.

– Vaksina ishte më e aksesueshme për shkak se nuk kërkonte ruajtje ultra të ftohtë.

3. Rreziku dhe ndikimi:

– Rastet VITT janë raportuar pas vaksinave AstraZeneca dhe Johnson & Johnson (J&J).

– Çrregullimi i koagulimit i ngjan një gjendjeje të njohur më parë të quajtur **trombocitopenia e induktuar nga heparina (HIT).

– HIT, i cili prekte pacientët që kishin zëvendësime të gjurit ose ijeve, shkaktoi mpiksje të mprehtë në vend që ta parandalonte atë.

– Mirënjohja e AstraZeneca hedh dritë mbi rrezikun dhe ndihmon për të kuptuar se si zhvillohen kushtet e koagulimit.

4. Kërkimi dhe Siguria:

– Studiuesit po studiojnë reaksionet imune që çojnë në VITT.

– Kuptimi i këtyre ngjarjeve të padëshiruara do të udhëheqë një dizajn më të sigurt të vaksinës.

– Qëllimi është të minimizohen rreziqet duke siguruar aksesin ndaj vaksinave.

5. Përfundim:

– Ndërsa VITT mbetet jashtëzakonisht i rrallë, autoritetet shëndetësore vazhdojnë të monitorojnë sigurinë e vaksinave.

– Përfitimet e vaksinimit kundër COVID-19 janë akoma më të mëdha se rreziqet, veçanërisht duke marrë parasysh ashpërsinë e pandemisë.

Mos harroni se vendimet mjekësore duhet të merren në konsultim me profesionistët e kujdesit shëndetësor. Ndërsa lundrojmë kundër pandemisë, kërkimet dhe transparenca e vazhdueshme janë thelbësore për shëndetin publik. Qëndroni të informuar dhe jepni përparësi mirëqenies suaj.

By Editor